Svensson om OS-hjältens bidrag: ”Så vi jobbar”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Oskar Svensson gjorde en vacker sånginsats på Teodor Petersons bröllop.

Under lördagen ”betalade” OS-medaljören tillbaka och testade fram vinnarskidorna för svensken.

– Det känns otroligt kul att han är här, säger Oskar Svensson.

Bland alla ledare och vallare som följde Oskar Svenssons sprintdrama fanns Teodor Peterson, som vann två OS-silver 2014.

Han slutade sin aktiva karriär efter förra säsongen, men finns med som teståkare den här.

I går var han en del i den svenska framgången.

Anders Niemi vallade Oskar Svenssons skidor, Teodor Peterson var med och testade.

– I dag har vi kollat hur lite fäste han kunde ha. Oskar är en av dem som väljer att gå med väldigt lite fäste, han är en de åkare som driver den utvecklingen, säger Peterson.

Oskar Svensson utvecklar segerkonceptet:

– Jag gick nästan med inget fäste alls. Jag kunde knappt ta mig uppför backarna. Jag var lite orolig inför finalen, jag var rädd för att jag inte skulle orka. Man måste trycka ner skidan väldigt hårt för att få fast den, säger han och poängterar:

– Jag tror att vi är lite före de andra nationerna på den fronten idag. Vi har otroligt bra skidor, man kommer precis uppför backen, men man vet att det troligen blir lite stillastående däruppe och utför har vi bäst grejer.

”Viktigt för självförtroendet”

Han uppskattar att ha Teodor Peterson på plats vid sin sida.

– Det betyder jättemycket. Vi har kamperat ihop alla år. Han har verkligen varit en förebild för mig. Det känns otroligt kul att han är här och är med under den här dagen, säger han.

När Teodor gifte sig med sin Sanna Hallberg sommaren 2018 sjöng Oskar Svensson Ted Gärdestads klassiker ”För kärlekens skull” i kyrkan.

Ett inlägg på Teodor Petersons Instagram skapade uppmärksamhet. I Sportbladet VM-bilaga 2019 berättade Oskar Svensson om sitt musikaliska intresse, om sången och gitarrspelandet.

Du sjunger, Teodor testar skidor för dig alltså?

– Det är så vi jobbar..., säger Oskar Svensson med ett skratt.

Teodor Peterson var imponerad efter vännens seger i världscupen i den klassiska sprinten.

– Han är bäst i världen idag. Det han gör här skulle han kunna vinna på en vanlig världscup med alla med. Jag tror att det är viktigt för självförtroendet, säger Peterson.

Teodor lyfter upp Oskar Svensson efter segern
Foto: Anna Rydén
Teodor lyfter upp Oskar Svensson efter segern

Oskar Svensson njöt för egen del, men också för lagets.

– Det känns otroligt bra. Jag hoppas verkligen att detta kan vara den framgången vi kanske behöver, att vi får det att lossna, säger Oskar Svensson och fortsätter:

– Vi herrar vill vara med och bidra till de här pallplatserna som tjejerna tar. Vi jobbar hårt för det. Det känns som en lagseger. Vi är som ett lag där bara halva laget har varit med och presterat. Att få vara med och hjälpa till stärker laget.

Publicerad:

LÄS VIDARE