Bytte målvakt tio (!) gånger

Uppmanar hockeylag att ta efter nya taktiken

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio gånger!

Så ofta bytte Pixbo målvakt i segermatchen (8-3) mot Warberg.

En medveten strategi säger tränaren Thomas Andersson och flaggar för att lag även utanför innebandyn borde ta efter.

– Det blev bättre än förväntat, säger Andersson.

Alla som läst matchreferatet från Pixbos 8-3-seger borta mot Warberg måste ha reagerat. Istället för målskyttar och framspelare domineras spalten fullständigt av samma återkommande ord.

”Målvakt – Ut. Målvakt – In”.

Inte mindre än tio gånger bytte landslagsmeriterade Jon Hedlund och förstaårssenioren Kalle Lundgren plats mellan Pixbos stolpar och bänken.

– Det var annorlunda. Det är väl det jag kan säga, säger Hedlund.

Landslagsmeriterade Jon Hedlund medverkade i tio byten.
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Landslagsmeriterade Jon Hedlund medverkade i tio byten.

”Var inte riktigt med på idén”

Tränaren Thomas Andersson är mer uppspelt kring experimentet.

– Det blev nog bättre än förväntat. Målvakterna var inte riktigt med på idén från början, det tycker att så här gör man inte eftersom de aldrig gjort det tidigare, men någon gång måste vara den första och den var i går, säger Andersson.

Pixbo-tränaren säger att han testat samma sak under sina tidigare uppdrag på lägre nivå med gott resultat.

– Varför står inte målvakter delar av matcherna precis som utespelarna, där du går på två eller tre femmor, frågar sig Andersson och utvecklar sina tankar:

– Min grundtanke med det är att målvakterna ska lyfta varandra. För att komma långt behöver du ha två bra målvakter och att gruppdynamiken dessutom funkar bra. Målvakter är annars väldigt starka vinnarskallar som ofta tävlar mot varandra om vem som ska spela men nu känner de mer att de gör det tillsammans och lyfter varandra. De blir glada när den andra gör en bra räddning istället för att känna att ”shit, nu får inte jag stå”.

Varför bytte ni så ofta, och inte att de till exempel stod varannan period?

– Då sitter de för länge. Jag tror mer på fyra-fem minuters byten. De tycker kanske att det är jobbigt att kliva av när de gjort några bra räddningar och är inne i ett stim men ju fler bra räddningar du gör innebär samtidigt att du kommer närmare att släppa in ett mål, eftersom du sällan håller nollan i innebandy. Jag får för mig att det är lättare att spika igen om du gör det i fem minuter, sedan vilar lite och så gör det i fem minuter till.

Uppmanar hockeyn att ta efter

Tror du att det här är framtiden?

– Varför inte? Hur många vill sitta på bänken bakom Jon en hel säsong, eller två-tre år som det kan bli. Jämför med hockeyn där Frölunda har (Niklas) Rubin och (Johan) Mattsson som kämpar på lika villkor. Förra året hade de Johan Gustafsson som inte ville öppna båsdörren längre och då blir det ofta en sämre målvakt bakom istället. Om du gör så här kanske det istället blir så att båda målvakterna stannar längre. Jag tror att du har större chans att ha två bra målvakter om de gör det ihop och har kul.

Så det är ett tips till Frölunda det här också?

– Ja, precis. De kan träna på det. Efter den här säsongen kanske de satsar på en målvakt till slutspelet och då känner kanske han som inte blir förstemålvakt att han måste gå och så tvingas de hitta en ny. Så har det fungerat där jag varit tidigare men genom det här har vi fått tjejerna och killarna jag tränat att stanna. Det har dessutom blivit en bra gemenskap där de lyft varandra.

Andersson säger att han nu ska utvärdera testet tillsammans med sina två målvakter. Jon Hedlund är själv försiktig i sina kommentarer kring testet.

– Jag kommer framföra hur jag upplevde det så klart och mitt perspektiv innan vi tar ett gemensamt beslut.

Vad är ditt perspektiv?

– Det har jag inga kommentarer kring.

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Förstaårssenioren Kalle Lundgren var den andra målvakten som roterades.

LÄS VIDARE

Publicerad: