Alfelt: Jag vet att du hatar boxningens bokstavssörja

Publicerad:

MALMÖ. Jag vet att du hatar boxningens bokstavssörja och drömmer om Ingo-tiden med en enda världsmästare per viktklass.

Så låt mig bjuda på ännu en titel. En rent fiktiv sån dessutom.

Nattens fajt mellan Otto Wallin och Tyson Fury handlar om vem som ska vara den linjära världsmästaren i tungvikt.

Sug på den...

Tyson Fury är linjär världsmästare. Trots att han strippats på samtliga sina fyra världsmästartitlar. Eller kanske snarare just för att han fråntogs dem.

Kryptiskt?

Jag vet.

Blev en smällfet människospillra

Tanken med den tänkta världsmästaren är att boxningsfans ska veta vem som oavsett alla mästare egentligen är den riktige mästaren. För att han ska kunna vara det måste han/hon ha slagit den tidigare linjära mästaren. Titeln motiveras med ”the man who beat the man”.

Att Volodymyr Klytjko (alltså han som i tv-sändningar och utländsk press beroende på engelsk transkribering i stället för svensk heter Wladimir Klitschko) ansågs som linjär världsmästare var inte särskilt märkligt när tyskukrainaren dominerade tungviktsboxningen fullständigt i drygt ett årtionde.

Så när Fury vann över Klytjko var det inget snack om annat än att Zigenarkungen (som Tyson själv kallar sig) var den nye linjäre världsmästaren. Fury var mannen som slagit mannen.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tyson Fury och Otto Wallin.

Titlarna försvann i ett tungt missbruk av öl, sprit, kokain och mat. Tyson Fury blev en smällfet människospillra med tvångs- och självmordstankar. Han kunde omöjligt boxas och de fyra organisationerna var tvungna att ta ifrån honom världsmästartitlarna.
Ändå förblev han linjär världsmästare eftersom det är just ett sånt här fall som den påhittade VM-titeln handlar om. Tyson Fury ska besegras i ringen för att förlora den linjära titeln. Vinner Otto Wallin i natt tar han över stafettpinnen.

Betyder det något i så fall?

Ja, faktiskt.

Hur konstigt det än kan låta tycker såväl en hel del fans som förvånansvärt många experter i olika boxningsmedia att hittepåtiteln smäller högre än en världsmästartitel oavsett vilken organisation som delat ut VM-bältet. Den linjära världsmästaren utsågs för övrigt även på den gamla tiden med en enda mästare, vilket ju var ännu märkligare.

Wallin kan tjäna runt 100 miljoner

Otto Wallin bör tjäna minst fem miljoner kronor på sitt Las Vegas-äventyr. Småpengar mot vad som verkligen ligger i potten för honom om han blir mannen som slår mannen. Vinner han förvandlas Otto Wallin från att vara en av boxningens många internationellt sett doldisar till ett namn för alla att bry sig om.

Slår han Fury handlar det om antingen en returmatch eller att gå VM-match mot Deontay Wilder eller Anthony Joshua, förutsatt att Joshua inte går på en ny mina mot Andy Ruiz. För då är det slut på den muskulöse brittiske superstjärnans karriär.

Otto Wallin kommer som ny linjär världsmästare att tjäna runt 100 miljoner kronor på sin nästa match. Så stor är kraften i Tyson Furys namn. Mannen som besegrar honom blir med automatik en av de hetaste på den miljardspäckade tungviktsmarknaden.
Jag tror inte att superpromotorn Eddie Hearn då kommer att snacka om tråkig match när han försöker få till pengafajten Joshua–Wallin.

Publicerad:

LÄS VIDARE