F1 står inför en revolution – för klimat

Så ska Formel 1 bli klimatneutralt till 2030

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Formel 1 står inför en revolution. För att förbättra jordens klimat.

Till år 2030 ska sporten vara koldioxidneutral.

– Det handlar om att rädda vår planet och politikerna har redan misslyckats, säger Sebastian Vettel.

För två veckor sedan presenterade F1 ett nytt revolutionerande reglemente till 2021, men det är inte slut med det. Mästerskapet som tävlar på fem kontinenter, 21 helger om året står nu inför nästa revolution och den här gången handlar det om miljön.

– Genom att lansera den första hållbarhetsstrategin inom F1 har vi ansvar för den viktiga roll som alla organisationer måste ta av för att vi ska kunna hantera denna globala fråga, säger F1:s VD Chase Carey.

Alla engångsartiklar tas bort

Till och med år 2030 ska Formel 1 vara koldioxidneutralt och fram till 2025 ska samtliga arrangemang ta ett ansvar för hållbarhetsfrågor, vilket betyder att engångsartiklar tas bort från tävlingsarenorna, alla sopor ska komposteras eller återvinnas. Dessutom ska åskådarna kunna ta sig till arenorna på ett miljövändligt sätt – hur det ska ske är dock inte klart.

Foto: TT

Men en tävlingskalender som till nästa år ska öka från 21 lopp till 22 och i framtiden kan innehålla 25 lopp världen över kräver naturligtvis ytterligare förändringar för att klara av det högt ställda målet. Bland annat ska man se över hur material och bilar transporteras över världen och leta efter mer miljövänliga alternativ. Dessutom ska fabriker, kontor andra byggnader som tillhör teamen bara använda förnybar energi.

– De är inte många som vet att den nuvarande hybridmotorn som används inom F1 är den mest effektiva motorn som finns och den klarar av att öka prestandan genom att använda mindre bränsle och på så sätt skapa mindre koldioxid än någon annan bil, säger Carey i ett uttalande.

– Därför tror vi att F1 kan fortsätta vara ledande inom bilindustrin och jobba med biltillverkarna för att skapa den första hybridmotorn som som inte ger något koldioxidavtryck överhuvudtaget och på så sätt sänka koldioxidutsläppen runt om i världen.

”Handlar inte om partier”

Under hela hösten har temat klimat och miljö diskuterats inom F1-sporten. Inför deltävlingen i Mexiko uppmanade de senaste årens mästare Lewis Hamilton sina följare på sociala medier att bli veganer för att rädda planeten och Sebastian Vettel kritiserade världens politiker.

– Det handlar inte om partier, det handlar om klimatet. Om att rädda vår planet och politikerna har redan misslyckats, förklarade Vettel.

– F1 opererar över hela världen och borde göra betydligt mer, sända ett tydligt budskap inom det området. Alla kan ändra något och om hela världen hjälper till gör det en stor skillnad.

Publicerad:

LÄS VIDARE