Här är idrotterna som nekas tillträde

Publicerad 2017-05-19

Som medlem i Riksidrottsförbundet får du årligen miljonbelopp i bidrag.

Står du utanför får du inte ens aktivitetsstöd utan får klara dig på egen hand.

Här är e-sport, cheerleading, lacrosse och sju andra sporter som vill in i svensk idrotts finrum men har nekats tillträde.

Cheerleading

Kommentar: Har utövare och fysisk aktivitet, men är det för likt gymnastik? Ja, tycker vissa. Absolut inte, säger förbundet självt och hänvisar till hur det ser ut internationellt. ”Varför måste en cheerleader kalla sig för något hon inte är, gymnast, för att bli tagen på allvar? Det är djupt kränkande” säger vice ordförande Katarina Eriksson.

Lacrosse

Kommentar: En bjässe internationellt, en miniputt inhemskt. Klarar inte kraven på 25 aktiva föreningar om de inte ägnar sig åt kreativa definitioner på vilka som kan bli medlemmar.

E-sport

Kommentar: Att hundratusentals svenskar regelbundet spelar dataspel och dylikt är givet, men rör de sig nog för att säga att de idrottar? Är de mer aktiva än dart och skytte? Frågorna är så svåra att RF vill ta två år och skärpa definitionen innan de bestämmer om e-sporten är välkommen in.

Islandshäst

Kommentar: Vill inte sammanblandas med annan ridsport. Alla hästsporter är inte desamma, lika lite som att all bollsport är det, enligt förbundets ordförande Jan Ljungholm. ”Varför ska vi bli någon typ av B-lag?” undrar han. Förlorade i votering om medlemskap med 105 röster mot 81 för två år sedan.

Surfning

Kommentar: Har funnits i Sverige sedan 70-talet men intresset har växt kraftigt på senare år. Representerar förutom surfning så kallad SUP, longboard och bodyboard, men de två sistnämnda verkar sakna landslagsverksamhet.

Bridge

Kommentar: Blev överraskande medlem av Sisu idrottsutbildarna 1999, men vill ta ännu ett kliv mot idrottsrörelsen. Fick avslag 2015.

Kroppskultur

Kommentar: En bodybuilder tränar på ett sätt som liknar idrottares. Men tävlingarna innehåller inte tillräckligt mycket av en prestation för att det ska klassas som idrott. Så har det tidigare motiverats när rörelsen nobbats, men Kroppskulturförbundet vill ändra på inställningen.

Padel

Kommentar: En snabbväxande racketsport som listar 24 föreningar på hemsidan. En under gränsen. Fortsätter utvecklingen verkar padeln vara en given kandidat – eller anses den för lik tennis eller squash?

Armborst

Kommentar: ansöker i år, men har gjort det flera gånger tidigare. Anses för liten och för lik antingen bågskytte eller skyttesport. Ingetdera är rättvist, anser de själva. ”Vi är inte nördar eller vapengalningar, vi håller på med idrott på hög internationell nivå. RF är konservativt. Vore det inte bättre att representera all idrott? Tänk vad många fler världsmästare de kunde säga sig ha”, säger ordförande Gustav Malmborg.

Paintboll

Kommentar: Gjorde två försök 2011 och 2013 men verkar sedan dess ligga lågt.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.