Landslagets undantag för att få stjärnorna till EM

Zahui ansluter bara dagar innan: ”Jättesvårt att få dem att förstå problematiken”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Foto: TT

Amanda Zahui ska spela WNBA och Regan Magarity hoppas få göra det. 

Det gör att landslaget kan lämna en plats öppen i EM-laget.

– Truppen är öppen hela vägen in, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

Så fort säsongen är slut i Europa med klubblaget Sopron åker Amanda Zahui till USA för att spela WNBA med New York Liberty. 

Klubben släpper henne sedan för att spela sommaren EM med Sverige – men bara en dryg vecka innan premiären. 

– Vi hade gärna haft med henne hela tiden. Men för det första är Amanda är en av de högst belastade spelarna vi har. För det andra är vi helt säkra vad Amanda tillför för oss, hennes roll är odiskutabel. Men självklart skulle vi vilja ha henne mer, säger landslagschefen Fredrik Joulamo. 

Är det svårt att få klubben att släppa henne?

– Det är jättesvårt att få dem att förstå vår problematik, men det är inte bara vi som har de här problemen. De andra kommer också att ha WNBA-spelare som ansluter sent. Jag vill inte säga att vi är tacksamma mot New York, jag skulle gärna vilja att de släppte tidigare, men ska någon vara borta är det hon.

”Måste vara jätterädd om sig”

Zahui, som är en av Sveriges största stjärnor, spelar basket på högsta nivå i princip året runt men här så här långt i karriären klarat sig utan skador. Det är dock ett orosmoment för landslaget. 

– Amanda måste vara jätterädd om sig själv och man kanske måste börja titta över det. Att spela Euroleauge i ett topplag, WNBA och delta i landslag, någonstans måste vi balansera upp. Självklart ska hon smida medan järnet är varmt, men vi måste ge henne rådet att kanske inte köra så i så många år i rad, säger Joulamo.

En annan spelare som kan komma att ansluta till landslaget kort innan premiären är Regan Magarity. Den 22-åriga jättetalangen blev vald av WNBA-laget Connecticut i årets draft efter sin succé på college. Hon är nu en av 17 spelare som ska slåss om tolv platser i truppen. 

Magarity kommer därför att missa landslagets första förberedelseläger inför EM och skulle hon ta en plats i Connecticut innebär det att 22-åringen inte är tillgänglig för Sverige förrän runt 18 juni.

”Truppen är uppe hela vägen”

Trots att Magairty är helt oprövad i seniorsammanhang är landslaget beredda att ge henne en sen plats.

– Vi har en dialog med henne och vill gärna se henne i verksamheten. Vi har givetvis kunnat följa henne och vi vet att hon är riktigt bra och det råder inga tvivel om att hon skulle kunna hjälpa oss, säger Joulamo. 

Är inte truppen redan klar om hon kan ansluta först 18 juni? 

–  Som jag ser det är det ett sådant tillfälle då vi inte kan ta ut tolv utan vänta. Om vi ser en chans att testa Regan också, varför inte. 

Så hon kan kastas direkt in i EM? 

– Ja, en veckas förberedelser och sedan EM. Vi kommer inte att vara ensamma om det heller. Vi har en öppen dörr och vill att hon kommer till oss och spelar med landslaget. 

– Truppen är öppen hela vägen in. Vi har en 24-mannatrupp där vi ska välja tolv spelare dagen innan match.

Sverige spelar EM-premiär mot Montenegro den 27 juni i Riga. En bruttotrupp på 18 spelare har tagits ut med en reservlista på sex spelare. 

Publicerad:

LÄS VIDARE