Svenska skidhjältens fina minne av Petter Northug

Johan Olsson: ”Jag har den kvar, otvättad”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Olsson har många fina minnen av Petter Northug.

Ett finns i svenska skidhjältens hem i Sundsvall.

– Han gav mig sin nummerlapp efter femmilen 2013 och den har jag fortfarande kvar. Otvättad, säger Johan Olsson.

Petter Northug, 32, meddelade under en känslosam presskonferens idag att karriären är över.

Hans beslut väcker känslor bland konkurrenterna.

Johan Olsson, som tävlat mot Petter Northug i flera år, är numera en del av det svenska herrlandslagets tränarteam.

”Känner en sorg”

Han kommer att sakna Petter Northug och tycker att omständigheterna som tvingade fram ett beslut hos norrmannen känns svåra.

– Beslutet är lite väntat, men jag känner också en liten sorg över att han hamnade i den här situationen och inte kunde leverera ända in på slutet, det hade man önskat. Det är väldigt väldigt svårt att ta sig tillbaka från en sådan överträning som han verkar ha haft, men om någon skulle klara det var det Petter. Han har blivit lite mål för hån tillbaka nu på slutet och det har varit lite ovärdigt, säger Johan Olsson.

Johan Olsson
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Johan Olsson

Petter Northug har påverkat skidsporten. Det är Johan Olsson först hålla med om. För Johan Olsson har norrmannen också varit en stor inspiration och en drivfaktor till att själv prestera stordåd.

– Han har varit på toppen av sin karriär väldigt länge. 2011, under VM i Holmenkollen, så fattade jag inte hur det skulle gå att slå honom på de längre loppen, som var mitt fokus.

”Jag tittade på honom i slow motion”

– Jag minns man satt att tittade på honom i slow motion, för att se hur han löste saker. I lägre hastigheter, när det gick riktigt sakta kunde det se dåligt ut. Men när man såg hans spurter i slow motion var det galet hur han kunde sätta positionerna i så hög hastighet. Många fattade inte hur han kunde göra det, säger Johan Olsson som påpekar att Petter Northug har varit en "game changer" inom skidsporten.

– Ingen har förändrat sporten i den riktning som han gjort, sen kom masstarternas stora intåg då förstås. Han förändrade för mig personligen för hur jag skulle lägga grunden för min femmil i Val di Fiemme, att det blev den idrottsklassiker som det blev. Jag förstod att man var tvungen att göra något utanför boxen för att vinna en femmil. Han var upphovsmannen till min bedrift, säger Johan Olsson.

Just den makalösa femmilen, när Johan Olsson åkte ifrån fältet i Val di Fiemme var en unik händelse i skidsporten.

En som respekterade Johan Olssons bedrift extra var just Petter Northug.

”En av de allra främsta”

Efter loppet, i den mixade zonen där intervjuerna genomförs, sökte den norska stjärnan upp Johan Olsson och gav honom sin nummerlapp.

– Han visade mest respekt. Han kom fram i den mixade zonen, som är ett ställe man naturligt inte möts utan bara vill snabbt igenom. Han knackade mig på axeln och gav mig sin nummerlapp.  Den har jag fortfarande kvar hemma. Otvättad. Med ett stänk av norsk sportdryck...  Det var väldigt oväntat, säger Johan Olsson som sätter in Petter Northug i sin skidhistoria.

– Med Björn Dählie och Gunde Svan är han en av de allra allra främsta. Det är skidhistorien i stort, inte bara den moderna. Det medför en viss respekt för gamla meriter.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE