"Stort sömnbehov" – ändå på pallen igen

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TV4

Charlotte Kalla har överraskat många svenskar genom åren.

I dag överraskade hon sig själv.

Trots ett "stort sömnbehov" kom svenskan på pallen i Lahtis.

Charlotte Kalla var från början en utpräglad fristilsåkare. Numera är hon mångsidig. Det syntes i säsongspremiären i Kuusamo då hon var på pallen på tio kilometer klassiskt, och det syntes under VM då hon ledde skiathlonloppet efter den klassiska delen och sedan tog en klassisk sträcka i stafetten.

Förväntningarna kunde därför ha varit höga i det första klassiska världscupsloppet efter VM. Men själv tonade hon ner sina chanser.

– Jag är inte jättesliten rent fysiskt men jag upplever ett stort sömnbehov just nu, sa Kalla till NSD och fortsatte:

– Ingenting talar för att VM-formen håller i sig, en formtopp varar inte hur länge som helst. Däremot så har jag försökt att få en del mängdträning i veckan för att klara av att tävla på en bra nivå under de WC-lopp som återstår för mig. Jag siktar på att åka på min höga lägstanivå.

Norskan ledde halvvägs

Svenskan hade inget med segern att göra i milloppet i Lahtis. Marit Björgen var överlägsen och Heidi Weng klar tvåa. Däremot kämpade hon mot Therese Johaug om tredjeplatsen.

Trots att de två åkarna skildes åt av tio startnummer bjöd deras mellantider på dramatik:

Efter halva loppet ledde norskan med fyra sekunder mot Kalla. Hon drygade ut ledningen till nästa mellantid, som mest var den uppåt tio sekunder, men sedan vaknade Kalla. Eller om det var Johaug som stumnade.

Marginalen: sju sekunder

Efter 8,4 kilometer var marginalen fyra tiondelar till Johaugs fördel och det lutade åt trippelt norskt på pallen. I mål var marginalen sju sekunder, men nu var det i stället Kalla som var först.

Pallplatsen var hennes tredje i världscupen i vinter och tar upp Charlotte Kalla på åttonde plats i världscupen. Över henne finns en tysk – och sex norskor.

Publicerad: