”Chansen har aldrig varit större”

SOK slåss för vinter-OS 2026 i Stockholm

Publicerad 2018-02-24

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Sverige har sökt, och misslyckats, att få vinter-OS sju gånger.

Nu vill Sveriges olympiska kommitté ha OS 2026.

– Chansen har aldrig varit större, hävdar SOK-chefen Peter Reinebo.

Sverige har sökt vinter-OS sju gånger genom åren: sex gånger i rad 1984–2002 samt 2022 (men då drog man sig ur i ett tidigt skede) men aldrig fått det.

Nu vill Sveriges olympiska kommitté (SOK) ha vinter-OS 2026 med Stockholm som huvudort och tävlingar i bland annat Åre, Falun och Lettland.

– Chansen har aldrig varit större, hävdar SOK-chefen Peter Reinebo till Sportbladet och pekar på att konkurrensen från andra orter aldrig varit mindre och att IOK nu vill lägga ett vinter-OS i Europa igen.

Schweiziska Sion är en kandidat, troligen Calgary i Kanada också och så kanske ett österrikiskt alternativ med Graz/Schladming.

– Söker vi det så är jag övertygad om att vi får det, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg.

Folket emot i opinionsundersökning

Senast den 21 mars ska en intresseanmälan vara inlämnad till IOK. Det har SOK redan gjort. I november utser IOK ett antal kandidater som slåss om arrangemanget och i september 2019 avgörs det var vinter-OS 2026 ska gå.

Men SOK måste övertyga politikerna i Stockholm stad först och av allt att döma få med sig folkopinionen.

Radiosporten gjorde en opinionsundersökning i januari som visar att 53 procent säger nej till en OS-ansökan, bara 34 procent säger ja och 14 procent vet ej. Hos stockholmarna är ännu färre för ett OS: blott 29 procent. Hela 60 procent svarar nej.

Detta ska man ha i åtanke när SOK-höjdarna nu i elfte timmen går ut så offensivt och säger att man räknar med att få spelen om man bara söker dem.

”Spelar oss i händerna”

Deras två viktigaste argument är:

1. OS ska inte kosta skattebetalarna något. Ett vinter-OS får kosta max 12 miljarder kronor numera enligt IOK och SOK räknar just nu med att ett OS i Stockholm/Åre skulle gå på 10 miljarder. Bidraget från IOK har höjts kraftigt och uppgår nu till minst 8 miljarder kronor.

– Biljettintäkter, merchandise och sponsorer ska finansiera resten. Historiskt sett har man bett en stad/kommun garantera de pengarna men det behövs inte längre. Riskerna har gått ner enormt, säger Hans Vestberg.

2. IOK har en ny strategiplan där man kräver att OS bland annat ska vara hållbart ur ekonomisk synpunkt, miljövänligare och ha ett större bestående värde för värdstäderna. Då får hellre ett OS vara utspritt geografiskt än att man smäller upp en massa nya arenor, som sedan står och förfaller, för att spelen ska vara tajta.

– Våra chanser bara ökar med de här reformerna. De spelar oss i händerna, säger Reinebo.

Men det är som sagt något han och SOK:arna måste tro för att nu få med sig opinionen och politikerna.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren