På väg mot kross – då föll svenska hoppet

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2016-07-06

Medaljhoppet Sarah Lahti föll i EM-finalen

AMSTERDAM/STOCKHOLM. Sarah Lahti var på väg mot en kross av det svenska rekordet i EM-finalen på 10 000 meter.

Då ramlade det 21-åriga medaljhoppet olyckligt i trängseln – och fortsatte loppet i tårar.

– Det blev svart, säger hon.

I mål var hon nia och till slut 20 sekunder från rekordet.

Sarah Lahti har slagit igenom med dunder och brak i år och slagit personligt rekord på alla distanser.

I EM var hon Sveriges första medaljhopp.

10 000-metersloppet gick i rasande fart och halvvägs in i loppet såg 21-åringen ut att kunna krossa det svenska rekordet med en halvminut.

Fick avsluta själv

Men efter cirka sex kilometer var olyckan framme.

Svenskan såg ut att snubbla på sig själv och föll till marken i trängseln.

– Någon trampade på mig tror jag. Jag vet inte vad som hände. Det blev svart som sagt.

Den OS-klara löparen tog sig för ena armen men fortsatte att springa i tårar. Löparen hamnade i ingenmansland men fick efter en kort stund återigen upp farten, och såg länge ut att kunna rå på det svenska rekordet ändå.

Hon slutade nia med tiden 32.14, cirka 20 sekunder över sitt svenska rekord 31.54,87.

Svenskan sedan bröt ihop i den mixade zonen som hon lämnade efter mindre en minuten.

– Det är tråkigt, sa hon på darrig röst.