Linderstam: En ynnest att följa uppvisningen

Publicerad 2015-04-13

AUGUSTA. Det pratades om ett elddop, men Jordan Spieth bara fnyste åt de förhandsfunderingarna.

I stället knatade han igenom de högst hypotetiska lågorna och tog sig ut på den andra sidan – till synes helt oberörd.

Sportbladets Johan Linderstam.

Alla golfens majors har sin unika charm. US Open och PGA-mästerskapen är lite blöta och bröliga, British Open något sofistikerad och ska man beskriva publiken på Masters så är det nog läge att kalla den… ja, kräsen.

Den gillar bra golfslag och visar uppskattning därefter – Henrik Stenson fick till exempel stora applåder efter sin perfekta sexmetersputt från foregreen för eagle på det femtonde hålet i går – men när Zach Johnson drog inspelet från 150 meter på sjuan några meter långt hördes inte ett knyst. Det var tyst som på en begravning. Någon minut senare missade Jordan Spieth en birdie på hålet bredvid, och då hördes ett närmaste hänfört mummel som berättade för Spieth att han allt borde satt den, skicklig som han bevisligen är.

Skrivit historia

För historia hade han ju redan hunnit skriva, 21-åringen. Han noterade den lägsta Mastersscoren efter 36 hål, han noterade den lägsta Mastersscoren efter 54 hål och inför söndagens spel kretsade förhandsfunderingarna egentligen bara kring en enda sak.

Skulle han göra som en ung Tiger Woods och fortsätta dominera därifrån? Eller skulle han göra som en inte lika ung Greg Norman och falla ihop fullständigt under den brutala press som en nästan given seger innebär?

Woods och Norman har ju, så att säga, lite olika öden här på Augusta.

När Tiger vann här som 1997, 21 år, 3 månader och 14 dagar ung, så ledde han inför avslutningen med nio slag, bara ökade gasen och till slut var han tolv slag före tvåan – den största segermarginalen i tävlingens historia.

Greg Norman, däremot, var ju inte lika het i ledning under söndagen 1996. Han var snarare iskall, på helt fel sätt.

Fångade möjligheten

Australiern gick ut på första tee med sex slag ner till tvåan, men en 78-runda senare hade han fallit tillbaka till en andraplats och i stället gett Faldo en gratischans att vinna.

Faldo fångade förstås den möjligheten med båda händerna och avslutade med fem slag under par och Greg grämer sig med all säkerhet än i dag (han vann aldrig Masters men blev tvåa 1986, 1987 och 1996).

Men Spieth, ja. Han gav ingen en ärlig chans att närma sig. När ledningen var nere på tre slag framför Justin Rose efter en bogey på femman vacklade han inte. När Phil Mickelson närmade sig med en birdie på hål tretton svarade Spieth en stund senare med gå ifrån igen med en egen birdie på samma hål. Efteråt förklarade han att han sovit dåligt och varit ett nervrak genom hela söndagen, men det var onekligen något han lyckades dölja på ett mycket imponerande vis.

Till slut vann den 21 år, 8 månader och 16 dagar unge amerikanen med den lägsta Mastersscoren någonsin (delat med Tiger) och blev därmed den näst yngste Mastersvinnaren genom tiderna och det var en ynnest att få följa uppvisningen på så nära håll hela vägen.

Svenskarna då?

Jonas Blixt hade en dålig söndag och var mycket irriterad efteråt. En glad Blixt är ju en ren fröjd att prata med, men en sur dito efter en 3+-runda fullkomligt avskyr att träffa media och säger knappt flaska. I stället ångar det om den värmländska vinnarskallen, men han gör sig ju inte till i alla fall och det måste man förstås gilla.

Henrik Stenson var, av förklarliga skäl, däremot nöjdare. 39-åringen sköt med 68 slag sitt livs bästa Mastersrunda på söndagen och visade att han faktiskt är ett namn att räkna med även på Augusta. Stenson poängterade ju själv att han inte är bitter över att influensan däckat honom så brutalt otajmat sedan han lagt upp säsongen för att vara bra just här och just nu, så då får väl en annan i stället vara bitter å hans vägnar.

En Jordan Spieth på promenad över vattnet hade han väl inte kunna rå på, men en influensafri Henrik Stenson i samma slag som på söndagen är bra nog att utmana om topplaceringar även här och det ska bli ett rent nöje att följa honom under säsongens resterande tre majors

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.