”Han ville inte leva som Schumacher”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Pappan om madrömen: ”Daglig tortyr”

Foto: Foto: TT

Natten till i lördags avled Jules Bianchi, 25, år gammal.

Nu berättar pappan Philippe att det var hans sons värsta mardröm att bli förlamad.

– Han ville inte leva som Schumacher, säger pappan.

Det var i oktober förra året som Jules Bianchi kraschade med sin bil under Japan Grand Prix. Sedan dess har den franske Formel 1-föraren legat i koma. Och natten till i lördags kom beskedet att han avlidit, 25 år gammal, till följd av sina hjärnskador.

”Daglig tortyr”

Nu berättar pappan, Philippe, om den svåra, sista, tiden vid sonens säng på sjukhuset.

– Det var förskräckligt, en daglig tortyr som gjorde mig galen. På ett sätt hade det varit enklare om hans liv tagit slut där och då, när olyckan skedde, för sedan dess har vi varit helt maktlösa, säger han enligt Mirror.

Minsta lilla ryckning med handen fick pappans hopp att tändas.

– I en sådan här situation greppar man efter varje halmstrå. Man kliver upp varje morgon utan att veta säkert om ens son lever eller inte, och man vet att det kommer vara samma sak dag ut och dag.

”Ville inte leva som Schumi”

Philippe Bianchi berättar att familjen hade diskuterat scenariot när Michael Schumacher i december 2013 hamnade i koma efter en skidolycka i berget Saulire i Les Allues.

– Vi pratade om det då. Att om Jules skulle bli förlamad, så skulle han inte orka. Han sa att om han skulle råka ut för en liknande olycka som Michael Schumacher och hamna i samma stillstånd, och inte längre kunna tävla i racing, så hade det varit svårt för honom att fortsätta leva. Hela hans liv handlade om racing, säger pappan.

Pensionerar numret

Internationella bilsportförbundet Fia har beslutat att hedra fransmannen genom att pensionera tävlingsnummer 17, numret Bianchi hade på sin bil.

"Eftersom förarna numera själva väljer nummer anser Fia att ingen ska kunna välja det nummer Bianchi hade", säger förbundet i ett uttalande, enligt TT.

Publicerad: