Norska talangens kollaps: ”Inget syre, bara vinglar”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

SPORTBLADET

Norges löparframtid stavas Jakob Ingebrigtsen.

Men i dag gick 17-åringen rakt in i väggen.

På ett stenhårt backlopp i Bergen vinglade Ingebrigtsen in i mål – innan han kollapsade.

– Det är otäckt att se honom ha det så tufft, säger pappa Gjert till TV2.

I norsk löpning handlar det mesta om familjen Ingebrigtsen. Äldste brodern Henrik var OS-femma 2012, mellanbrodern Filip vann EM i fjol och var VM-trea i år – men den största talangen av dem alla är Jakob, nyligen fyllda 17 år.

I år har han bland annat slagit åldersrekordet i världen på en engelsk mil, kvalat till VM på 3000 meter hinder, tagit två JEM-guld, och vunnit norska mästerskapen på hela tre distanser, 1500, 3000 meter hinder och 5000 meter.

Vacklade i mål

– Det är sagolikt, det är fantastisk, det är otroligt. Det här har vi aldrig upplevt tidigare, visst har vi haft några kenyanska ungdomar som sprungit snabbt, men här uppe har vi inte haft de här resultaten på långa vägar när det gäller 16–17 åringar. Jag är alldeles stum att det går att springa så fort i den åldern, sa Anders Gärderud efter ett av alla succélopp i somras.

Men det är inte bara Anders Gärderud som kan bli stum. Det kan även Jakob Ingebrigtsen.

I dag deltog talangen på ett backlopp i Bergen, Norge. Drygt nio minuters löpning rakt uppför en brant backe och i delvis oländig terräng. Då kom väggen.

”Helt enkelt en kollaps”

TV-bilder från Bergens Tidende fångade hur Ingebrigtsen vacklade in i mål, stödd av sin pappa Gjert och en funktionär, innan han fullständigt kollapsade på andra sidan mållinjen.

– Han öppnade nog alltför hårt. Han får inte ens fram några ord just nu. Det var en allvarlig smäll han åkte på med ett par minuter kvar att springa. Det var helt enkelt en kollaps, han fick inget syre till huvudet och började vingla, säger pappa Gjert om de otäcka bilderna.

Han erkänner att det är jobbigt som pappa att se sin son köra sig så slut.

– Det är lite otäckt att se på, men så är det. Han har den förmågan och det är inte så många som har den. Det är därför han är så bra på det han gör. Det är en mycket speciell egenskap att kunna ta ut sig så.

Publicerad: