Bandy

Klassiska Örebro tillbaka i eliten – efter 18 raka segrar

Klara för sin 64:e säsong i högsta serien

Av: 

Magnus Wilsson

Senast Örebro spelade i elitserien var 2009. Här i en match mot Sirius.
Senast Örebro spelade i elitserien var 2009. Här i en match mot Sirius.

SPORTBLADET

Örebro är tillbaka i elitserien efter 12 år.

18 raka segrar säkrade förstaplatsen i allsvenskan – med fyra matcher kvar på säsongen.

– Det är som en jävla saga, säger Robin Folkesson med jublande lagkamrater i bakgrunden.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Örebro har tagit allsvenskan med storm den här säsongen. Efter att ha spelat till sig 17 raka segrar och vunnit en match på walkover blev närkingarna klara seriesegrare.

I seriefinalen mot Gripen Trollhättan säkrades avancemanget till elitserien under fredagskvällen. 11–5 slutade lagets 18:e seger trots att Gripen hade en 4–1-ledning efter knappt 40 spelade minuter.

Men då växlade serieledarna upp. Strax före halvtid reducerade Victor Janérs till 4–2 och innan Gripen skulle svara hade Örebro gjort 9–4.

”Så jävla mäktigt”

Robin Folkesson, 26, avslutade sedan målskyttet och fastställde slutresultatet när han på egen hand gjorde 11–5. Med ett mål och tre assist låg han bakom det mesta i segern mot tabelltvåan.

– Det här är helt fantastiskt. Det är så jävla mäktigt det vi har gjort. Man är tagen, det är mycket känslor, säger han till Sportbladet.

I fjol vände han hem från AIK för att hjälpa klubben tillbaka till elitserien.

– Jag ville ta upp den här föreningen som jag älskar till finrummet. Att det skulle gå så här snabbt, det är som en jävla saga.

10:a i maratontabellen

På 63 säsonger har det blivit 820 varav 385 slutat i segerjubel, 119 har slutat oavgjort och 316 matcher har förlorats. Det har lett till tio SM-finaler och fem SM-guld. Ett facit som placerar Örebro på en tiondeplats i den högsta seriens maratontabell.

Klubben har fostrat flera spelare som i dag är tongivande spelare i elitserien. Bland andra så har Villaspelarna Erik Säfström och Jesper Eriksson Örebro som moderklubb. Även Robin Sundin (lagkapten i Hammarby) och Edsbyns stjärnvärvning Robin Öhrlund som nu lämnat för Gripen för resten av säsongen har sin bandyfostran hos närkingarna.

”Otroligt imponerande”

Till skillnad från de två förstnämnda så är Sundin och Öhrlund i nuläget kontraktslösa till nästa säsong och skulle vara drömförstärkningar när klubben nu återvänder till eliten.

– Det är otroligt imponerande i den serien som brukar vara så tuff och jämn, säger Robin Sundin om Örebros segersvit.

– Det är självklart jättekul för alla inblandade. Jag har spelat med bägge tränarna, Max Eriksson och Niclas Holmgren. Jag gläds med dem och de har gjort ett fantastiskt jobb, säger Sundin som i nuläget fokuserar på den här säsongen.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: ”Örebro kommer spela SM-final”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy

Örebro SK Bandy