Edlund sköt hem Svenska Cupen till Villa

Publicerad 2020-10-25

Christoffer Edlund blev stor hjälte i cupfinalen

Villa Lidköping vinner Svenska Cupen 2020 hemma i Lidköping.

Nyförvärvet Christoffer Edlund blev stor finalhjälte genom att göra samtliga av Villas mål i 4–3-segern mot AIK.

– Vi sitter i förarsätet rakt igenom, säger tränaren Johan Sixtenson i Bandypuls sändning.

Det har hettat till under våren och sommaren mellan de nyblivna antagonisterna Villa Lidköping och AIK sedan Villaikonerna Johan Esplund och Daniel Andersson skrivit på för ”Gnaget”. Att relationen är frostig mellan klubbarna märktes under finalen av Svenska Cupen då det hettade till mer än en gång, både på planen och vid bänkarna.

– Det blev en otroligt dramatisk match rakt igenom. Det är två jättebra lag, det är turneringens bästa lag totalt sett tycker jag, säger Villatränaren Johan Sixtensson i Bandypuls sändning efter matchen.

Villa Lidköping kom till spel i finalen mot AIK utan dirigenten Johan Löfstedt som skadade sig under lördagen. Kort innan finalen kom också beskedet att Villastjärnan blir borta minst fyra veckor, vilket innebär att han missar elitseriepremiären mot Edsbyn 13 november.

Nyförvärvet hjälte

AIK tog tidigt ledningen efter 12 minuter genom William Arvidsson, nyförvärv från just Villa. Kort därpå kvitterade dock Villa genom Christoffer Edlund på en hörna. När domaren sedan blåste för halvtid efter 30 minuter hade Edlund gjort två till och ställningen var 3–2.

Edlund hittade ett fjärde mål innan AIK inledde en slutforcering, men ”Gnaget” kom inte närmare än Erik Petterssons reducering till 4–3.

Välförtjänt menar Villas tränare Johan Sixtensson.

– Jag tycker att vi sitter i förarsätet rakt igenom, men Bergwall håller dem kvar i matchen första tio i andra halvlek framförallt, säger han och får medhåll av lagkaptenen Martin Karlsson.

– Det blir lite omedvetet att vi försöker försvara vår ledning. Första 45 spelar vi hur bra som helst och tycker kanske att vi borde ha gjort fler mål, säger lagkaptenen i sändningen.

Bergwall kritisk

Finalen var storsatsande AIK:s chans på första titeln sedan 1931 på herrsidan när laget slog IF Göta från Karlstad på Stockholms Stadion i SM-finalen. Efter cupförlusten riktade AIK:s spelande tränare, tillika målvakt kritik mot domarnivån i finalen.

– Det är surt, vi är inte bra i 45 (minuter) och jag tycker inte att vi får chansen heller. Jag tycker att nivån är för dålig, jag tycker att det är ett lag som får allt med sig och inte det andra, säger Andreas Bergwall till Bandypuls.

FEM PUNKTER

Stjärnsmällen

I gruppspelsmatchen mellan Edsbyn och Motala kolliderade Edsbyns veteran Hans Andersson med Motalas Jonas Enander när spelarna jagade boll. Edsbyns stjärna blev då liggandes orörlig på isen och sjukvårdspersonal kallades in och Hans Andersson fick lämna isen på bår.

Edsbyns tränare Magnus ”Kuben” Olsson bekräftade efter matchen att det rörde sig om en kraftig hjärnskakning i Bandypuls sändning och i nuläget är det oklart hur länge stjärnan blir borta.

Straffräddningen

Hammarbys målvakt Filip Mörkdal hade en bättre inledning på Svenska cupen än vad laget hade. Under fredagens två förlustmatcher räddade han tre av fyra möjliga straffar där den sista räddningen blir svår att överträffa. På väg ner i spagat sträcker han ut sig och enhandslimmar Villa Lidköpings Martin Johanssons straff. Detta lite drygt tre minuter efter att han limmat en straff från Christoffer Edlund.

Islossningen

Stjärnspäckade AIK hade inledningsvis svårt att hitta in i nätmaskorna via spelet under de två första matcherna. Under de två första matcherna, mot Edsbyn (3–3) och Västerås (1–1) gjorde ”Gnaget” sina samtliga mål på hörna. Ett gott hörnbetyg förvisso, men oroande inför fortsättningen.

Men i den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Motala lossnade det direkt. Redan efter knappt nio minuter gjorde nyförvärvet Alan Dzhusoev och i den andra halvleken släppte det rejält när AIK inom loppet av 22 minuter gjorde fem mål, varav fyra spelmål. Och i semifinalen mot Sandviken (5–2) blev det fyra nya och ytterligare två i finalen.

Finaldramat

Det enda som saknades i den här finalen var supportrarna. Det var två nyblivna rivaler, där en seger mot AIK för tillfället betyder mer än en seger mot rivalen Vänersborg för flera Villafans, som drabbade samman. Det bjöds upp till dans och chanserna avlöste varandra med fina räddningar från båda målvakterna, men Villa visade sig vara numret större än AIK den här gången.

Låtsastävlingen

Äntligen tävlades det i bandy. En redan alldeles för lång försäsong fick bli längre, men nu var det äntligen dags. Att något som kallas för Svenska Cupen får spelas i matcher om 2x30 är dock häpnadsväckande. Det blir förstås svårt att göra på något annat sätt när hela cupen ska genomföras på en och samma helg, men här tåls det att fundera ett par gånger extra om det inte går att göra om formatet för de beslutsfattande. Det förringar givetvis inte Villas prestation genom att ta hem hela spektaklet.