Veronica Wagners stöd till Lovisa Lindh

Publicerad 2021-07-21

Att Lovisa Lindh nekats medverkan har blivit en av de största svenska snackisarna inför OS.

Den förra OS-gymnasten Veronica Wagner vet hur det känns – och skickade henne därför ett stöttande meddelande.

– Det kan förstöra karriärer. Och liv, säger Wagner.

2004 i Aten klev en 17-årig gymnast upp på OS-mattan för första gången. Inte så anmärkningsvärt i sig, men Veronica Wagner blev då den första svenska OS-gymnasten på 20 år.

Då, på OS i 1984 i Los Angeles, hette de tävlande Johan Jonasson, Lena Adomat och Viktoria Bengtson. Nu tillhörde scenen Wagner.

Resultatet var inte mycket att hurra för, men Wagner fick blodad tand. Hon växlade upp, kom ned till under tio procent i kroppsfett och tränade 35 timmar i veckan. Som jämförelse tränar Simone Biles, gymnastikens stora affischnamn, nu 30 timmar i veckan.

Det var fyra år senare, på OS 2008 i Peking, som Wagner skulle vara som bäst. Men Sveriges Olympiska Kommitté fattade då beslutet som förstörde Wagners karriär. Orden är hennes egna.

– Det sabbade mitt psyke. Jag tänkte mycket ”Vadå? Tog de inte ut mig 2008? Varför skulle jag komma med nu?”, säger hon.

Veronica Wagner under en tävling i Glasgow 2015.

”Då ändrade de sig”

Nej, Wagner fick inte chansen att visa vad hon gick för. Först hette det att hon drabbats av en meniskskada. Wagner kände inte igen sig i detta.

– När min läkare efter två MR-kollar kommer fram till att det inte är någonting fel på mitt knä tog de in två oberoende fysioterapeuter, utöver min egna. Det visade samma sak, men då ändrade de sig och sa att det var mina resultat som inte räckte till, säger hon.

Det gjorde de rent krasst inte. SOK ville att Wagner skulle kunna ta sig till en OS-final för att få åka till spelen.

Situationen påminner om den som den svenska löparen Lovisa Lindh råkat ut för till sommarens spel. Hon nekas medverkan trots att hon kvalat in internationellt. När Wagner såg dessa nyheter var det någonting som väcktes till liv.

– Jag blev smärtsamt påmind, och tänkte ”Vad gör en tävlande till?”. I jämförelse med hur mycket det förstör någons karriär. Och liv. Och alla drömmar däremellan. Det handlar inte om att skicka sju basketlag. Det handlar inte om många individer, och såklart måste man dra gränsen någonstans. Men jag tycker hellre gynna än att fälla, säger Wagner.

Lovisa Lindh.

Tog inspiration av Kajsa Bergqvist

Wagner lade upp en Instagram-story med stöttande ord. I denna taggade hon in Lindh. Men det stannade inte där. Wagner valde även att skriva till Lindh privat.

– Jag skrev att det kommer göra ont nu. Och under OS, men att hon kanske efter kan få någon typ av revansch, säger Wagner.

Wagner fick själv sin revansch. Detta efter att ha inspirerats av ett annat känt svenskt OS-öde.

– Det enda jag tänkte på hela året efter att jag nobbats från OS var Kajsa Bergvist. Hon skulle ha vunnit en medalj i Aten, men drog hälsenan precis innan vi skulle åka. 2005 vinner hon VM.

– Jag såg henne på Arlanda till texten ”Världsmästare”. Så 2009 gick jag till VM-final i mångkamp. Det är jag den enda svensk som har gjort. Jag tycker ändå att oavsett allting så är jag glad över att jag var stark nog till att ge mig själv revansch, säger Wagner.

OS i Aten var en halv livstid sedan för Wagner, i dag 34 år gammal. Hon deltog i OS efter, 2012 i London, men då som expert. Nu gör hon sitt tredje OS i rollen. Denna gång med med dubbla svenska representanter (Jonna Adlerteg och David Rumbutis) för första gången sedan 1984.

– Det är stort. Jag vill tro att jag hjälpte till att bana vägen för andra med mitt slit.

– OS ligger mig så nära om hjärtat. Men man vill ju vara med. Att kommentera är det näst största. När det är dags för OS är det alltid lite känsligt. Bara jag ser en OS-invigning eller hör en olympisk hymn är det ståpäls över hela kroppen. Men att jag inte fick vara med 2008 kommer allid vara surt, säger Veronica Wagner.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.