Skidlandslagets doldis om de konstiga smärtorna: Förlorad säsong

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Moa Molander Kristiansen.
Foto: BILDBYRÅN
Moa Molander Kristiansen.

Efter långloppet i Meråker i Ski Tour stapplade Moa Molander Kristiansen av med kramp i vaden.

Det var inte första gången och nu vet skidåkaren varför.

– Det känns som en förlorad säsong, säger hon.

Den över tre mil långa distansen i Meråker under Ski Tour ställde höga krav på åkarna.

Finskan Krista Pärmäkoski kollapsade i mål, svenskan Moa Molander Kristiansen (38:a) kramphaltade därifrån.

Den konstiga känslan av kraftlöshet i benet med kramp som följd har återkommit under säsongen, men nu har den 25-åriga landslagsåkaren fått svar på orsaken.

Problemet sitter i ryggen.

– Jag gjorde en magnetkameraundersökning och det visade sig att jag hade diskproblematik. Det är en nerv som går ner i benet som är påverkad av diskarna och det gör att jag får ont i benet, berättar Moa Molander Kristiansen.

”Svårt att hitta ett skäl”

Undersökningen gjordes i ”grevens tid”, enligt Moa.

– Hade jag kört på hade det blivit ett diskbråck. Det är en onödig skada att få men ingen katastrof.., säger hon.

Vad tror du att det beror på?

– Det är väl svårt att svara på men nog är det så att ryggen har blivit för hårt belastad och att jag har blivit för svag i de djupare musklerna och för stark i andra muskler. Jag har inte klarat av att hålla emot krafter.

En blindtarmsoperation en vecka innan världscupens premiär har också påverkat säsongen.

Har du kört för hård styrketräning?

– Det är svårt att hitta ett skäl, jag vet inte hur mycket problemet med blindtarmen påverkat mig. Men jag har kört mer och hårdare styrketräning än tidigare. Det kan vara en överträning i ryggen både av styrka, stakning och intervaller.

Borde inte det medicinska teamet upptäckt det?

– Jo, men... nja. Det är väl mycket vad jag uppger att jag känner. Det har varit som en kraftlöshet och det har mer berott på att jag har varit dålig. Det blev tydligt när jag träffade våra fysioterapeuter under Ski  Tour dagligen så sa de att det nog är dags att kolla upp det, säger Moa Molander Kristiansen som mest är sur på att hon inte själv reagerat i tid.

”För maffig”

Flera åkare  – som Jens Burman, Hanna Falk, Viktor Thorn – i svenska skidlandslaget har under senare år drabbats av ryggproblem och i samband med Tour de Ski sa Oskar Svensson att det krävs en utredning av åkarnas alla skador.

Finns det delar i landslagets träningsmetoder som kan vara orsak till den skada du råkat ut för?

– Det är svårt för mig att svara på. Jag vet inte vad som är hönan och ägget. Det som är tydligt är att belastningen har blivit för maffig för min rygg. Sen kan jag inte säga vad som är vad. Det är ändå jag som står på startlinjen och får ta ansvar för vad jag har gjort. Men det har blivit för hög belastning totalt.

Moa Molander tillhörde på försäsongen Sveriges andralag. Hon är medveten om att hon riskerar petas när landslagstrupperna ska plockas ut inför presentationen i maj.

Den främsta framgången, en nionde plats på 10 km klassisk masstart, kom på förra årets Tour de Ski.

– Jag är medveten om att jag hänger löst och det är något jag har garderat för. Det står inte och faller om jag kommer med i laget eller inte. Sen är det en ekonomisk fråga. Plus att den medicinska hjälpen jag får är extremt viktig och det skulle vara typiskt om jag tappade den nu, säger hon.

Hon arbetar redan vid sidan av skidåkningen som ekonomiassistent.

– Det är svårt i vanliga fall, men vi får se om jag ska börja jobba mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE