Därför lämnade Jonas Karlsson SVT efter 17 år

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Karlsson, André Pops och Marie Lehmann i SVT 2012.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Jonas Karlsson, André Pops och Marie Lehmann i SVT 2012.

SPORTBLADET

OS i Tokyo skulle nu vara inne på sin första vecka och Jonas Karlsson skulle haft fullt upp med sändningar dygnet runt.

Men de olympiska spelen tvingades att ställas in på grund av coronapandemin och tv-profilen fick i stället semester.

– Och risken är ju att det ser likadant ut nästa sommar, säger Karlsson till Sportexpressen.

Jonas Karlsson, 43, arbetade på SVT i 17 år och blev genom åren en välkänd profil och tyckare i tv. Några av höjdpunkterna var de sju olympiska spelen som SVT hade sändningsrättigheterna till under Karlssons tid på kanalen. Men när rättigheterna för OS gick vidare till de kommersiella bolagen valde Karlsson att göra likadant. Han lämnade SVT 2016 och gick till Discovery Networks Sweden, som hade köpt rättigheterna till OS från och med spelen i Pyeongchang 2018 och fyra spel framåt, till 2024.

OS i Tokyo hade blivit profilens första sommarspel för Discovery. Men i stället för att jobba med sändningar dygnet runt i Japan blev det en annan tillvaro för 43-åringen som nu har semester i hemma i Nacka.

– Och risken är ju att det ser likadant ut nästa sommar. Det beror på vad som händer, men om man inte får fram något vaccin kanske man inte får stopp på det här, då sitter man kanske här solar sig nästa sommar också, säger Jonas Karlsson till Sportexpressen.

Allsvenskan aldrig aktuellt.

Karlssons kollegor på Discovery jobbar just nu med ett fullspäckat schema i allsvenskan. Men att Karlsson skulle vara en del av de allsvenska sändningarna på Dplay var aldrig aktuellt.

– Nej, jag ville inte göra det. Jag har haft fokus på OS, sen har jag jobbat deltid med de här programmen, så jag har inte haft tiden med det heller och att hoppa in mitt under en säsong som det är nu, det skulle bara kännas konstigt. Då känns det som att jag inte behöver komma och klampa in och ta någons plats mitt under en säsong.

Nu får Karlsson i stället sikta in sig på kommande OS för Discovery då spelen i Tokyo ska hållas nästa sommar, och bara ett halvår senare är det vinter-OS i Peking.

Avslöjar varför han lämnade SVT

Det har gått fyra år sedan han lämnade SVT och nu berättar profilen varför han lämnade kanalen, som var hans arbetsgivare i 17 år.

– OS var en stor anledning till att jag bytte kanal. Jag saknar inte SVT alls. Jag är supernöjd med min jobbtillvaro, säger Karlsson två år efter kanalbytet.

Inför OS i Tokyo jobbade han med dokumentärserien ”Olympiska berättelser” där Karlsson träffar och intervjuar OS-profiler. Serien var tänkt som en uppladdning för sommarens spel, men nu får Karlsson i stället jobba fram en ny programidé inför kommande spel: Sommar-OS Tokyo 2021, och vinter-OS i Peking 2022.

Publicerad:

LÄS VIDARE