Flugstad Östberg tog första Tour de Ski-segern

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blev aldrig spännande. 

Ingvild Flugstad Östberg vann Tour de Ski – med den största segermarginalen någonsin.

– Det har varit en stor dröm att vinna här en dag, säger norskan.

I Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Therese Johaugs frånvaro var Ingvild Flugstad Östberg den största favoriten att ta hem Tour de Ski. Norskan har varit i ledningen inför den sista etappen två gånger tidigare, men båda gångerna fått se sig slagen av Therese Johaug och Heidi Weng.

Vinner 500 000

Den här gången var det ingen som kunde stoppa Flugstad Östberg. Norskan gick ut 53 sekunder före Natalia Neprajeva och två minuter och 13 sekunder före Krista Pärmäkoski och det blev aldrig någon dramatik.

Flugstad Östberg utökade sin ledning och gick i mål hela två minuter och 42 sekunder före Neprajeva. Pärmäkoski slutade trea, bara 13 sekunder efter ryskan. Norskan slår därmed Therese Johaugs tidigare rekord på två minuter och 20 sekunder från 2016.

Svensk doldis åtta

Flugstad Östberg kammande hem en halv miljon i prispengar och har under touren tagit över ledningen från Johaug i den totala världscupen.

– Det är otroligt. Det har varit en stor dröm att vinna här en dag, men den sista etappen är så svår och inte min bästa. Att korsa mållinjen först efter sju väldigt tuffa lopp var fantastiskt, säger Flugstad Östberg och fortsätter:

– Det var väldigt mycket smärta. Mina ben var redan trötta när jag började klättra. Jag fick ta det steg för steg. När jag såg mållinjen kände jag att jag kanske kunde få min dröm at slå in.

Moa Molander Kristiansen, som gjorde ett av karriärens bästa lopp i går och slutade nia gick ut som 13:e åkare. 23-åringen var med och slogs om en topp 10-placering, men slutade till slut på en 13:e plats. Lisa Vinsa gick in på en stark 14:e plats och hade åttonde bästa åktid.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE