Två svenskar i kamp om VM-titel

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

I Rally Sweden startar kampen om titeln i JVM.

Och två svenskar slåss om den.

Emil Bergkvist och Dennis Rådström.

Emil Bergkvist byter WRC2 mot JWRC inför Svenska Rallyt
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Emil Bergkvist byter WRC2 mot JWRC inför Svenska Rallyt

Rådström debuterade i JVM för ett år sedan och då överträffade han alla förväntningar när han och kartläsaren Johan Johansson var femma och bästa nykomling.

I år går han för VM-titeln.

Men får tufft motstånd av en annan svensk - Emil Bergqvist som lämnar WRC2 för att vinna titeln i JVM.

– Detta känns som helt rätt steg i min karriär. Nu kan jag fokusera mer på mig själv och min körning än tidigare. Vi vet att det är ett tufft mästerskap, men vi har höga ambitioner och vill slåss om titeln, säger Bergkvist.

Säsongen startar i Rally Sweden

Årets säsong startar med Rally Sweden och för Dennis Rådström är det inte bara hemmabana, han kör bokstavligt talat på sin barndoms gator. Han är uppvuxen i Torsby där serviceplats ligger och han har följt rallyt sedan han var liten.

– Vi försöker inte tänka för mycket på att det är hemmatävling, utan vi tar det som vilket tävling som helst och fokuserar på att göra vårt bästa och få till bra noter, säger Dennis Rådström.

– Men visst är det lugnt och skönt när man kan bo hemma och sova i sin egen säng, det blir mer avslappnat och vi kan lägga mer fokus på tävlingen.

Perfekta förhållanden i Svenska Rallyt

Förhållandena inför årets Rally Sweden är de bästa på många år. Det har snöat rejält i Värmland, snötäcket är närmare en meter djupt, vägen är täckt av ett tjockt islager och snövallarna är höga. Mellan torsdag och söndagen ska deltagarna köra 19 specialsträckor, därefter väntar ytterligare fyra VM-deltävlingar i jakten på JVM-titeln.

– Vi har ett års erfarenhet från mästerskapet och känner både teamet och bilen väl. Vi har utvecklats mycket och kommer bättre förberedda än någonsin med bra tester och tävlingar inför Rally Sweden, säger Dennis Rådström.

– Vi kommer gå ut i vårt tempo och se hur vi ligger till och så får vi öka efter det, men vi har höga ambitioner.

Senast en svensk förare vann JVM-titeln i rally var 2013 då med Pontus Tidemand bakom ratten. Han har sedan avancerat till WRC2 där han vann VM-titeln 2017.

Allt om Rally Sweden i Sportbladets guide - sträckor, tider och kartor

Foto: Rådström Motorsport
Dennis Rådström och Johan Johansson inför Rally Sweden
Publicerad: