Mejla

Patrik Brenning

”Vi tvingas nöja oss med lill-VM nu”

Brenning: Frida Karlsson överpresterade mest av alla

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Glöm Johaug! Nu uppfinner vi en ny sport istället.

En idrott 19-åriga Frida Karlsson snart kommer vinna.

Redan i dag var hon min segrare.

Dimman hann precis gå och lägga sig borta vid berget innan starten av damernas skiathlonlopp. Sedan kom såväl solen som stjärnan fram. För det fanns ju bara en.

Det tog 1,5 minut för Therese Johaug att avgöra VM-tävlingen. Det spelade ingen roll hur mycket speakern vrålade (han försökte verkligen). Det hade ingen betydelse hur hennes norska lagkamrater frustade.

Elit mot motionärer

Det såg ut som elit mot motionärer. Som om Jörgen Brink i högform släppts ut i Vasaloppsspåret tillsammans med Åke från Göteborg som fortfarande inte kan skilja mellan den blå och röda vallan. Johaug hade till och med kunnat kosta på sig att stanna för en bulle och en kopp blåbärssoppa och ändå vinna.

Det är just nu som om Johaug håller på med en egen sport. Hon är så överlägsen att hon till och med själv borde oroa sig.

För snart kommer vi ju sluta bry oss om henne. Alla vet att kampen handlar om silvret som på något sätt därmed också kommer förvandlas till det inofficiella guldet.

Stod inte för största prestationen

För den största prestationen sett till förutsättningar stod trots allt inte Therese Johaug för på lördagen. Det gjorde femman Frida Karlsson. Hon överpresterade mest av alla.

Hon följde inte bara Charlotte Kalla. Hon slog sin idol. Hon slog ju till och med nästan alla trots att hon både föll nedför och strulade uppför. Hon hade kört en enda världscuptävling innan det här och erkände själv efteråt att hon inte hade en aning om hur hon skulle ligga till mot den riktiga världseliten.

Hon är femma. Hon är tio sekunder från en VM-medalj. Hon är 19 år.

Vi anade att det svenska medaljhoppet ebbade ut redan innan start när alla våra chanser stod till en formsvajande Charlotte Kalla. Kalla imponerade ändå i sitt våldsamma jagande mot slutet och insatsen kan förhoppningsvis vara början på vägen tillbaka.

Det lovar gott inför den kommande kampen här på VM när Kalla, Frida och förhoppningsvis även Ebba Andersson ska vara med och slåss om mästerskapets nu viktigaste dammedalj. Det inofficiella guldet bakom Dalbygdas lokomotiv Therese Johaug.

Den riktiga tävlingen har Johaug redan dödat. Nu får vi uppfinna en ny för att hålla liv i den här sporten. Lill-VM. Vi tvingas nöja oss med det och det är helt okej.

För i dag var Frida Karlsson fyra i den tävlingen. Snart kommer hon vinna den.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Av: Patrik Brenning

Publicerad: