Kallas fina utmärkelse – första sedan Gunde

Av: Andreas Käck, Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO/STOCKHOLM. Charlotte Kalla blev fyra i tremilen – men hade ändå anledning att jubla.

Svenskan tilldelades Holmenkollenmedaljen – som första svensk sedan 1985.

– Det är en stor ära, säger hon.

Tremilen i klassiska Holmenkollen blev en rysare.

Det såg länge ut som att Charlotte Kalla, Jessica Diggins och Ragnhild Haga skulle tampas om segern – men efter en närmast osannolik upphämtning var det i stället Marit Björgen som fick ställa sig högst upp på pallen.

Efter en spurtduell mot Ragnhild Haga blev Kalla fyra – men fick ändå anledning att jubla efteråt.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

”En stor ära”

Svenskan tilldelades nämligen Holmenkollenmedaljen, vilket är en utmärkelse som delas ut av norska Skiforeningen, till en person inom skidvärlden som utmärkt sig.

– Utöver fina sportsliga resultat har Kalla har varit en strålande förebild, säger Erik Eidie generalsekreterare i Skiforeningen, till TV2.

– Det känns otroligt värdefullt att få ta emot det, säger Kalla själv.

Kalla säger att hon hade en aning om att hon skulle få ta emot medaljen.

– Någon viskade det i mitt öra för ett tag sen, men sen har jag inte hört något mer om det. Sen fick jag veta det när jag bytt om efter loppet. Det är en stor ära och lite plåster på såret, säger hon.

Priset delades ut första gången redan 1895, och Kalla är den blott andra svenskan som fått medaljen, och den senaste svensk som fick det var Gunde Svan 1985.

Nobbades – för dopningsavstängningen

Många räknade med att Martin Johnsrud Sundby, som var på pallen i Holmenkollen i går och som vunnit den totala världscupen, skulle tilldelas priset. Men han nobbades – i och med dopningsavstängningen 2016.

– Medaljen är ett hederspris, och orsaken till att den inte tilldelas Martin Johnsrud Sundby är knutet till det ärendet, säger Erik Eide.

Publicerad:

LÄS VIDARE