Lewis Hamilton har pole position i USA

Publicerad:
Lewis Hamilton.
Foto: Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Lewis Hamilton.

SPORTBLADET

Det krävs för att han ska vinna VM i F1 2018.

Lewis Hamilton kan vinna sin femte VM-titel i USA.

Och han startar loppet från pole position.

När Sebastian Vettel körde för fort i två sektorer i samband med en rödflagg under den första träningen i Austin försämrades hans möjligheter att hålla liv i VM-kampen avsevärt. Domarna ansåg att han bröt mot reglerna och tysken flyttas tillbaka tre platser i starten av USA GP i F1.

Det gör att Lewis Hamilton har goda förutsättningar att vinna USA:s GP för femte året i rad och säkra sin femte VM-titel.

– Det var riktigt jämnt i kvalet, jag visste inte hur jämt det skulle vara men insåg att det skulle kräva mycket av mig. Det första varvet var bra, men inte tillräckligt bra. Det andra varvet var precis så mycket bättre som jag behövde, säger Lewis Hamilton efter kvalet.

– Ferrari var extremt snabba på supersoft så vi får verkligen se hur det fungerar i racet.

Kimi Räikkönen med viktig roll i första startled

Den regerande mästaren tog pole position i Austin och även om Sebastian Vettel bara var 61 tusendelar långsammare än britten gör bestraffningen att han startar söndagens lopp från ruta fem.

Därmed måste Ferrari lita till Kimi Räikkönen. Finländaren startar från ruta två och får en viktig uppgift i kampen om VM. Hans roll blir att hindra Hamilton från att ta kontrollen över loppet och på så sätt skapa bättre möjligheter åt sin teamkollega.

– Det är svårt att säga någonting om hur däcken kommer att reagera under ett långt lopp, det regnade så mycket under fredagen att vi inte kunde analysera det, säger Kimi Räikkönen som till skillnad från Lewis Hamilton och Valtteri Bottas startar med den mjukaste däckblandningen.

– Jag har ingenting att förlora. Jag ska försöka få till en bra start, sedan får vi se var vi ligger. Det borde vara okej.

Tungt kval för Ericsson

Marcus Ericsson lämnade kvalet i den första omgången, han var en halv sekund långsammare än sin teamkollega Charles Leclerc och slutade på plats 19 i Q1.

Foto: Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Marcus Ericsson.

– Allt kändes bra, men tiden var inte så bra. Jag var nöjd med mina varv och bilen kändes bra. Mer kan jag inte göra, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Jag hade en bra känsla i bilen och racen är min styrka. Det gäller att ta hand om däcken och ha en bra strategi och sedan får vi se vart det räcker till.

I och med att Toro Rossos båda bilar har bytt sina motorer flyttas svensken fram och han startar från näst sista led.

F1-bloggen med de senaste nyheterna och förutsättningarna inför USA GP i F1

Publicerad:

LÄS VIDARE