”Det blev som jag hade hoppats”

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LINA SIKSJÖ
Kajsa Bergqvist är friidrottsexpert på SVT – profilen vill inte se Aregawi i OS

Abeba Aregawi kommer inte tävla i OS.

Det meddelade Svenska Friidrottsförbundet i dag.

– Hade hon haft starka resultat i ryggen, hade beslutet varit svårare säger Kajsa Bergqvist.

Friidrottsstjärnan Abeba Aregawi fälldes i februari för dopning, efter att den förbjudna substansen meldonium hittats i hennes kropp.

Aregawi stängdes därefter av från tävlande, fram till i torsdags. Dopingkommissionen drog då tillbaka sin anmälan, och hoppet om OS väcktes återigen för Aregawi.

Men det Svenska Friidrottsförbundet stoppar henne. Någonting som Kajsa Bergqvist står bakom.

– Jag tycker att det är rätt beslut. Hon har inte sprungit ett lopp på ett år och utifrån det så är det osannolikt att man skulle släppt igen om också om det gäller någon annan, säger Kajsa Bergqvist till SVT.

"Hon har ljugit för många"

Fler friidrottsprofiler däribland Kajsa Bergqvist har tidigare uttalat sig kritiskt mot Abeba Aregawi och hennes eventuella medverkan i OS.

– Hon har haft en dopningsavstängning som nu har hävts. Hon har ändå tagit den här medicinen tidigare. Med den historien som varit de senaste tre åren är hennes förtroende på något sätt förbrukat, hon har ljugit för så många, så man vet inte vad man ska tro på längre, säger Kajsa Bergqvist.

Om Aregawi hade haft starka resultat i ryggen, hade beslutet varit svårare säger Kajsa Bergqvist.

– Det blev som jag hade hoppats. Hade hon haft en massa starka resultat hade det varit mycket svårare. Men nu har hon ju inte tävlat och det gjorde beslutet mycket enklare, säger Kajsa Bergqvist.

Publicerad: