Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Nu hånler orden PSG i ansiktet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFP

”Dröm större”.

PSG:s valspråk.

Ord som efter bara oavgjort mot Ludogorets tycks hånle PSG rakt i ansiktet.

”Dream bigger”. ”Revons plus grand”. Under de fyra säsonger jag punktmarkerade PSG i Paris hann jag många gånger om läsa klubbens stolta ord på midnattsblå bakgrund.

Överallt finns  budskapet, också hos spelare och ledning, om det stora ”projektet”, om hur man ska vara bland de allra bästa klubbarna i världen.

Men trots de enorma pengar som Qatar-ledningen pumpat in i Paris Saint-Germain har laget inte nått den där sista nivån.

Svider i det fina skinnet

Bara oavgjort hemma mot Ludogorets Razgrad svider i det fina skinnet på miljardbygget. PSG tappade snabbt greppet, chockades när Vura gjorde 1-0 till de bulgariska gästerna. David fick Goliat i gungning och PSG blev allt mer stressat. När Cavanis mål äntligen kom fick Paris-fansen inte glädja sig särskilt länge. Wandersons 2-1 kom snabbt och hemmalaget, det mäktiga, såg länge ut att gå mot förlust. Di Marias mål kom i sista minuten och räddade lite, men bara lite, av PSG:s ära.

Arsenal vann lätt mot Basel, gjorde sin plikt, levde upp till förväntningarna. Medan PSG missade chansen att vinna gruppen, något vi sett även tidigare säsonger. Det är underkänt för en klubb med de ekonomiska musklerna, med den truppen, med de ambitionerna. Redan 2010, när jag var i Dubai med Milan och laget mötte PSG i en träningsmatch pratades det om hur den franska klubben snart skulle dominera, bli på samma nivå som klubbar som Barcelona, Chelsea, Real Madrid och Bayern München.

Nu skriver vi snart 2017 och PSG har nått långt men har fortfarande en bit under toppskiktet. Zlatan Ibrahimovic fick aldrig vinna Champions League med det PSG som fortsätter att dominera i Frankrike men inte på Europas vackraste fotbollsscen.

Zlatan saknas självklart

Zlatan ja, saknas han? Ja, självklart. När PSG nu senast föll nesligt i ligan mot Montpellier insåg man exakt hur mycket. PSG är vilset, utan ledare. Visst finns det folk som tröttnat på hur mycket ljus som alltid hamnar på honom i en klubb men då glömmer man hans betydelse som spelare – och det fokus han sätter på sina lag. Franska kollegor suckar i telefon och längtar efter sin Ibra och de rubriker han skapade.

Jag känner samma sak och lita på att Zlatan också saknar CL-kvällarna.

Vad är då PSG:s problem, förutom att man förlorat sin stora fixstjärna? Jag säger det jag sagt förut: bristen på rutin på högsta nivå, den som sitter i väggarna hos lag som Juventus och Milan och Arsenal, för att nämna några. En avsaknad av vinnarkultur, av proffsighet in i minsta detalj, saker som tar tid att skapa, trots alla miljoners miljoner. Fortfarande är det tidvis mycket show och lite verkstad när PSG ska leva upp till svansföringen i Champions League.

Nu får de be till alla goda fotbollsgudar om en bra lottning för att inte de stora drömmarna ska sluta i mardrömmar redan i åttondelsfinal. Fortsätter problemen även i ligan, då är det allvarligare än så. Klart är att det just nu knakar rejält i drömbygget.

Krossade Besiktas

Annars då? Tja,  det som skulle bli omgångens mest spännande match denna kväll, Benfica-Napoli, tappade lite lyster av ett Dynamo Kiev på spelhumör, mot alla odds, som spelade ut Besiktas.

Det märktes längde under matchen på både Benfica och Napoli att lagen spelade för att inte förlora, snarare än att vinna. Mycket gick ut på att minimera misstagen snarare än att våga och chansa. Napoli pressade ändå högt, riktigt högt men Benfica försvarade sig kompakt och skickligt. Första halvlek blev jämn men bar ändå mest Napolis signatur.

Det blev också Napoli som tog ledningen i andra, genom Callejon, vackert framspelad i djupled av Mertens som sen själv fyllde på till 2-0. Benficas sena mål blev bara ett tröstmål.

Så vann Napoli gruppen och Victor Nilsson Lindelöfs Benfica tog andraplatsen och är också vidare. Napoli triumferar på nytt, blott några dagar efter segern med 3-0 mot Inter i ligan. Hösten har varit tung men vintern kan bli vacker.

Hur den blir för stjärnbygget PSG, just nu djupt nere med fötterna på jorden, det återstår att se.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad: