Stenmarks försvar för Johaug och Aregawi

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Ingemar Stenmark tror inte att Therese Johaug dopade sig med flit och att Aregawi fått ta oförtjänt mycket skit.
Foto: AFTONBLADET OCH BILDBYRÅN (små bilderna)
Ingemar Stenmark tror inte att Therese Johaug dopade sig med flit och att Aregawi fått ta oförtjänt mycket skit.

Han säger att han aldrig hörde talas om dopning på sin tid.

Men Ingemar Stenmark diskuterar gärna frågan och tycker både Abeba Aregawi och Therese Johaug fått orättvist hård kritik.

– Man har aldrig kunnat bevisa att hon var dopad, säger Stenmark om Aregawi i en intervju med Expressen.

Idrotten har haft en lång period där agendan till mångt och mycket dominerats av dopningsskandaler med den i Ryssland som den absolut största.

Men även i Sverige och Norge har det varit högaktuellt i samband med härvan kring Abeba Aregawi, som först dömdes för meldonium-dopning och sedan friades i ett senare skede efter en miss av Wada, och Therese Johaugs clostebol-dopning.

I en intervju med Ingemar Stenmark som Expressen gjort berättar den förre alpinstjärnan att han gillar att diskutera de här frågorna med vänner och familj.

Och han tycker båda de nordiska idrottarna har blivit väl hårt dömda av svenska folket och i Johaugs fall av idrottens domstol, CAS.

”Blivit massa avundsjuka”

– Ta det här med Abeba Aregawi, hon blev hårt åtgången i Sverige trots att man aldrig har kunnat bevisa att hon var dopad. Att hon hade fått i sig hjärtmedicin, visst. Men var hon medveten om det själv? Eller är det en läkare som har gett henne det? Ska man kunna lita på en läkare? Jag tycker det är intressant att diskutera sådana här saker, och att man alltid måste försöka se allt från olika håll. 

– Samma sak med Therese Johaug, jag tror inte att hon dopade sig utan att det var ett misstag. Hon litade på sin läkare och det tycker jag att man måste kunna göra, säger han.

I intervjun berättar Stenmark om att det finns ett ämne han gärna undviker att prata om.

– Jag tycker inte om att prata pengar. Jag har gjort det tidigare och har dåliga erfarenheter från det. Det har blivit massa avundsjuka. Tjänar man för mycket är det inte bra, tjänar man för lite är det inte heller bra. Pengar är ett infekterat kapitel i Sverige, säger han till Expressen.

Publicerad: