Världens gladaste

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll ska Fraser-Pryce skratta sig närmare guldformen

1 av 4 | Foto: Foto: Pontus Orre

Hon är världens s­nabbaste kvinna.

Det är inte omöjligt att Shelly-Ann Fraser-Pryce också kniper titeln som världens gladaste.

– Jag ler mycket på startlinjen, men djupt därinne är jag också väldigt a­ggressiv, säger hon – och skrattar.

Om Usain Bolt har varit sprintkung sedan OS i Peking 2008 är det ingen tvekan om att landsmanninnan Shelly-Ann Fraser-Pryce har varit drottningen. Sen genombrottet i ”Fågelboet” har hon tagit två OS-guld, fem VM-guld och en rad ­andra medaljer.

Jamaicanskan är speciellt känd för två saker: att hon alltid är som bäst i mästerskapsfinaler – och att hon alltid ler.

”De får skälla”

När det normalt sett radar upp sig åtta fokuserade, allvarliga löpare inför en hundrametersfinal står Fraser-Pryce oavbrutet och ler för sig själv och tv-kamerorna. Men trots att hon skrattar igenom en hel presskonferens och fotografering inför Bauhaus-galan menar hon att skenet kan bedra.

– När jag ställer mig på startlinjen tänker jag inte på mig själv som en olympisk mästare. Jag tänker bara på mig själv som en idrottare som tränat bra och är redo att tävla, hungrig och ­aggressiv.

– Ni tänker på att jag ler mycket på startlinjen, men djupt därinne så jag är väldigt aggressiv, ­säger hon.

Att få henne ur balans med psykningar eller någon form av mentalt spel inför start går inte, menar hon.

– Om det pågår är det ­inget jag märker av. Jag är ­inte så fokuserad på vad a­ndra gör. Jag tycker det är okej om en motståndare kommer till start och skäller som en hund om det är vad som får igång henne. Jag g­illar mest att le. Och innerst inne så vet jag att alla vi som står där är nervösa.

Öppnar för dubblering

Fraser-Pryce toppar världsårsbästalistan med 10,74 och trots att hon är en tänkbar guldkandidat även på 200 meter har det uttalade målet i år varit att fokusera på 100 meter. Men på gårdagens pressträff öppnade hon för att en dubblering kan bli aktuell på VM trots allt.

– Förra veckan på träningen sa min coach åt mig att springa 250, 200 och 150 meter och då sa jag att ”jag ska bara ska springa 100 meter på VM, varför skickar du mig att springa ända därifrån?”. Då svarade han ”Vem har sagt att du inte ska springa 200 meter?”, ”Du”, svarade jag. Men då sa han att han kanske hade ändrat sig, avslöjar sprintdrottningen.

Och även om hon inte gillar den dubbla distansens mjölksyra lika mycket kan vi vara säkra på att hon kommer le även inför de loppen.

Fraser-Pryces meriter

OS-guld på 100 meter 2012 och 2008.

OS-silver på 200 meter och 4x100 meter 2012.

2 VM-guld på 100 meter (2009, 2013, 2015).

1 VM-guld på 200 meter (2013).

2 VM-guld på 4x100 meter (2009, 2013).

2 VM-silver på 4x100 meter (2007, 2011).

Publicerad: