Mejla

Anna Andersson

Michael Schumacher kommer alltid att vara störst i F1

Publicerad:

SPORTBLADET

Lewis Hamilton må ha vunnit flest lopp och snart ha tagit flest VM-titlar.

Ändå är det inte han som tar titeln tidernas störste F1-förare.

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN

Sedan 2007 har Lewis Hamilton skrivit om F1-historien. Han tog en pallplats redan i debuten, han vann race under sin första säsong och han tvingade den dubble världsmästaren och teamkollegan Fernando Alonso till reträtt.

Det följer han upp med en VM-titel för McLaren-Mercedes i den brutalt spännande säsongsfinalen i Brasilien 2008 och sedan 2014 har han dominerat sporten tillsammans med Mercedes.

Under de senaste sex åren har han vunnit samtliga VM-titlar utom en. Det finns ingen förare - oavsett vilket material de har - som kan konkurrera med honom. Han är enastående, när han själv vill.

I Grand Prix Eifel tog han sin 91:a GP-seger. Det är lika många som Michael Schumacher tog under sin karriär och han gjorde det dessutom på Nürburgring som ligger ungefär en timmes bilkörning från tyskens hemstad Kerpen. Hamilton som hunnit fylla 35 år kommer dessutom att tangera Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar senare i år.

Trots det kommer han inte att bli störst.

I alla fall inte för mig.

Foto: Bryn Lennon / TT NYHETSBYRÅN
Lewis Hamilton tar emot en av Michael Schumachers hjälmar efter sin 91:a F1-seger. Hjälmen överlämnades av Michael Schumachers son, Mick.
Foto: VICTOR R. CAIVANO / TT NYHETSBYRÅN
Michael Schumacher 2006.

Hamilton eller Schumacher?

Sett till ren fakta är det en åsikt säkerligen kan diskuteras, men det är ett känslomässigt beslut som bland annat baseras på de olika tidsepoker som Lewis Hamilton Michael Schumacher har tävlat i.

Schumacher tog sig från en lögn och lånade pengar till en debut med Jordan på Spa i Belgien år 1991. Där höll inte bilen mer än 500 meter, men det räckte för att ge honom en plats hos Benetton och tre år senare körde han hem sin och teamets första titel. 1994 besegrade han och det lilla teamet från Italien den Williams som vunnit de två tidigare säsongerna och det imponerar.

Lewis Hamilton skolades in hos ett McLaren som redan året innan visat sig vara god för pallplatser. Han satte sig i respekt direkt. Det som talar för honom är att han fick den regerande mästaren Fernando Alonso att påminna mer om en tjurig skolpojke än en dubbel världsmästare. Schumacher å andra sidan har aldrig behövt tävla mot en kollega, han har alltid haft fullt stöd från teamet.

Schumacher är för alltid förknippad med hårt arbete, perfektion och med Ferraris stora återkomst. Han var dubbel världsmästare när han anslöt och tillsammans med Ross Brawn, Jean Todt och Rory Byrne utvecklade han ett fulländat team. Från och med 1996 gjorde Schumacher allt han kunde (och ibland lite till) för att skapa det ultimata F1-teamet.

Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP POOL
Schumacher efter Brasiliens Grand Prix, 2006.

Mercedes tävlar i en egen liga

Hamilton å andra sidan kom till Mercedes 2013. Han övertalades av Niki Lauda och satte sig vid ett näst intill ett dukat bord, i ett team som byggts upp av Michael Schumacher efter dennes comeback i F1 2010. Ett år senare , 2014, gjorde hybridmotorerna sitt intåg i F1 och Mercedes skaffade sig ett enormt övertag på alla andra team. Stallet har sedan dess tävlat i en helt egen liga, ibland i en helt egen värld. Det är något som inte bara Hamilton, utan även Nico Rosberg dragit fördel av. Rosberg vann titeln 2016 och sedan tysken lade av har Hamilton inte haft någon riktig konkurrent. Varken internt eller externt.

Inget annat stall har haft material som kan konkurrera med Mercedes och Valtteri Bottas är en duktig förare, men han håller inte samma nivå som Hamilton.

Nu står Lewis Hamilton på 91 segrar, han har tangerat ett rekord som vi alla trodde var omöjligt att slå när Schumacher tog sin sista seger 2006. Som alla idrottsmän och kvinnor vet är rekord till för att slås och någon gång i framtiden är det troligt att även Lewis Hamiltons rekord suddas ut.

Men vem av dom är egentligen störst?

Det svaret bär vi alla med oss inombord. För någon är det Juan-Manuel, Fangio, för någon annan Ayrton Senna.

För mig är det Michael Schumacher.

Oavsett hur många vinster som Hamilton kommer upp i.

Foto: RICARDO MAZALAN / AP
Publicerad:

LÄS VIDARE