Nya regeln räddade Bertov från matchstraff – när HV vann

HV71:s Daniel Bertov fick matchstraff efter en tackling på Västerås Isac Skedung – som utgick skadad.

Därefter höll den hockeyallsvenska favoriten undan och vann med 3–1.

HV71

Inför årets säsong tillkom ett par nya regeländringar i svensk hockey.

En av dessa fick vi stifta bekantskap med när HV71 tog emot Västerås i den andra omgången av hockeyallsvenskan.

Vid ledning 3–0 och bara ett par minuter kvar av den andra perioden stod backen Daniel Bertov upp i mittzon och tacklade gästernas Isac Skedung.

En propp som såg ut att ta mot huvudet.

Domarna visade direkt att HV-spelaren skulle bestraffas med fem minuter och matchstraff. Men efter en knapp fyra minuter lång videogranskning drog man tillbaka beslutet.

Skedung skadades

Den nya regeln säger nämligen att det är möjligt. ”Vid matchstraff ska domarna kontrollera sitt beslut med hjälp av videobedömning. Domaren ska ha kontakt med situationsrummet. Efter kontroll kan beslutet antingen fastställas, ändras till ett lägre straff, eller omrubriceras (men ej annulleras helt).”

Bertov fick i stället bara en tvåminutare för interference och kunde fullfölja matchen. Det kunde dessvärre inte Isac Skedung som skadades av tacklingen.

Västerås reducerade visserligen bara 16 sekunder in i slutperioden genom Anton Svensson. HV vann med 4–1 efter dubbla mål från Simon Önerud och var sitt från Måns Lindbäck och Alexander Ytterell inför drygt 5 800 åskådare. Storfavoriten tog därmed andra raka segern i säsongsupptakten.

– Det var skithäftigt. Vi är inte riktigt där vi vill vara. Jag tycker Västerås spelar bra, men så hittar vi en väg att vinna i dag igen. Det är skitkul att spela i HV71. Hockeyn blir bara roligare och roligare, säger veteranen Nichlas Torp i C More.

Uppe i Umeå har Björklöven fått en kanonstart på säsongen. Efter asfalteringen av Södertälje i premiären, 10–2, besegrades i dag Kristianstad med 6–3 efter dubbla Alexander Wiklund-mål. Just nu snittar laget nästan tre mål per period.

Just nämnda Södertälje tog gruvlig revansch efter premiärsmockan när de studsade tillbaka och besegrade Troja-Ljungby med 4–1 på hemmaplan trots att de hamnade i ett tidigt underläge. I mittperioden vände Albert Sjöberg och Colin Smith på steken med var sitt mål och när Brett Pollock fyllde på med två fullträffar var saken biff.