Förslaget: Inför en femmil för damer

Publicerad 2018-12-08

BEITOSTÖLEN, NORGE. I morgon kör herrarna 30 kilometer och damerna 15.

Men den sista riktiga ojämlikheten kan vara på väg att suddas ut i skidsporten.

– Vi har pratat om att pröva 50 kilometer för damer, säger Niklas Jonsson i Fis längdkommitté.

Följ ämnen
Längdskidor

Vad ska kvinnliga skidåkare tillåtas göra?

Diskussionen är lika gammal som sporten själv och har ännu inte fått ett definitivt svar. När en damklass infördes i VM 1954 – efter 29 enkönade år – var sträckorna kortare och färre än i herrklassen.

Vintern 2018 har de flesta skillnaderna jämnats ut. Prissummorna, starttiderna, tävlingsorterna, tv-siffrorna och åkarnas popularitet beror mer på resultat än den aktivas kön.

Ändå kvarstår en punkt. Varför i hela friden skidar de olika långt?

Damerna kör tremilen på VM

– Damerna har inte själva tryckt på för att få längre lopp. Men å andra sidan, när jag var aktiv på 90-talet tryckte ingen på för sprint heller, men det har blivit ett bra format. Så man ska inte bara lyssna på åkarna, säger Niklas Jonsson, som är ende svensk i Fis längdkommitté.

Sällan har de här frågorna varit lägligare att ställa än nu. I morgon, lördag, kör Calle Halfvarsson 30 kilometer medan Ebba Andersson får nöja sig med 15.

De här sträckorna har inte funnits i världscupen i ren form på många år, bara som skiathlon med skidbyte, ändå plockas de tillbaka.

Varför inte varsin tremil, trots att damloppet skulle ta någon minut extra? Tidsskillnaden är mycket större nu. Och damerna är ju de enda som kör sträckan på VM.

Aldrig gått till skarpt förslag

Niklas Jonsson funderar i samma banor. Han är stolt över kliven som tagits i jämställdhetens namn, alla har vunnit på dem, och berättar att Fis överväger att rucka lite på den sista herrbastionen: den klassiska femmilen. Nog skulle den kunna ingå också på högsta nivå på damsidan?

– Det är en fråga som kommit upp de sista åren. Vi har diskuterat om längderna ska vara lika, men aldrig gått till ett skarpt förslag. Eventuellt kan man börja med att pröva vid ett tillfälle om 50 kilometer skulle vara möjligt, säger Jonsson.

Hur nära är det?

– Det är svårt att säga, men det vore definitivt värt att testa inom några år. Men vi ska också fråga oss om det blir mer spännande med än femmil än en tremil. Kommer det uppskattas mer? Ska man mötas vid fyra mil? Jag vet inte.

Hur ser du på symbolvärdet i att alla kör lika långt?

– Ja, jag håller med om att det finns. Så är det i friidrotten och så kan det bli i längdåkningen. Det finns förslag, de har bara inte landat, säger Niklas Jonsson.