Stavbrott förstörde dagen för Oskar Svensson

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Oskar Svensson utmanade om segern.

Men halvvägs förstörde ett stavbrott hela dagen.

– Luften gick ur, jag blev riktigt less, säger Oskar Svensson.

Oskar Svensson vilade under fredagen när stora delar av den svenska eliten gjorde debut i Gällivare.

Men när loppet över 15 kilometer klassiskt startade på lördagen syntes det att han var sugen. Svensson dundrade iväg och var snabbast både vid 2 kilometer och 4,3 kilometer före namn som Jens Burman och Dario Cologna.

Dario Cologna vann

Även halvvägs var han med i en sekundstrid med de två ovan nämnda – innan han plötsligt tappade nästan en halvminut på två kilometer. Men det var inte bara fråga om en för snabb öppning utan på tv-bilderna kunde man också se hur Svensson blev langad en ny stav efter ett stavbrott.

– Jag trampade av den i en saxbacke, det var helt mitt eget fel, säger han.

Svensson körde utan stav, eller med en dålig ersättning, i en kilometer. Men det kostade på. Efter stavbrottet rasade landslagssprintern igenom resultatlistan och blev 17:e man – 1,42 från segern.

– Jag var inne i ett riktigt bra flyt och var pigg egentligen. Men jag tappade helt flytet mentalt efter det. Jag blev riktigt less och därifrån handlade det mest om att ta sig i mål, säger han.

Vann loppet gjorde en av få utländska åkare, storåkaren Dario Cologna, som klättrade igenom fältet hela vägen till en 16 sekunder stor seger före Jens Burman och veteranen Daniel Richardsson.

– Det var tufft idag, ett speciellt före, blankt, svårt att få fast skidorna. Så det blev ett tekniskt lopp men jag är nöjd, säger Jens Burman i SVT.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE