Kaptenens hjärnsläpp sänkte Dallas

Publicerad 2023-05-24

NEW YORK. Även riddarna från Las Vegas har nu ena skridskon i Stanley Cup-finalen.

Det kan de tacka Dallas-kaptenen Jamie Benn för.

Han fick redan efter ett par minuter i nattens tredje konferensfinal ett gravt hjärnsläpp och åkte på matchstraff – och i samma stund var matchen över.

– Han begick ett misstag och mår sämre än någon annan över det, säger coachen Pete DeBoer efter det som till sist blev en 4-0-smocka.

Det var ögonblicket när fans och media och alla andra förväntade sig att mäktiga Dallas Stars, äntligen tillbaka hemma i American Airlines Center,  skulle slå tillbaka efter de två inledande förlusterna i Las Vegas – men det blev en katastrof till kväll för Texas-laget.

Redan efter en minut och elva sekunder stänkte Jonathan Marchessault in 1-0 för gästerna.

Tappade fattningen

Och 42 sekunder senare förstörde kaptenen Jamie Benn allting för sitt lag. Först vräkte han omkull Mark Stone på isen – och sedan crosscheckade han honom brutalt i nacken. Domarna behövde inte överlägg särskilt länge. Den 33-årige kanadensaren fick matchstraff och Stars tvingades spela i numerärt underläge i fem minuter.

Då passade Knights på att göra 2-0 och några minuter senare blev det även 3-0. Och i mittperioden 4-0.

Kort sagt: Benn gav bort matchen och knuffade ner lagkamraterna i ett 0-3-hål i serien – och risken är stor att han inte får någon chans att hjälpa dem upp igen, han lär bli avstängd.

Coachen Pete DeBoer väljer dock att inte såga honom alltför brutalt efteråt.

– Jamie begick ett misstag och mår sämre än någon annan över det. Jag tänker inte göra det värre, säger han.

– Vad som händer nu vet jag inte, men vi får leva med konsekvenserna, precis som vi fick leva med konsekvenserna i den här matchen.

Publiken skämde ut sig

Att publiken också skämde ut sig genom att slänga in ölburkar och annat på isen rycker Stars-coachen på axlarna åt.

– Det var en frustrerande kväll för alla i hallen, menar han.

Fick rensa isen under matchen.

Själv avstod Benn, så kapten han är, från att alla prata med media och förklara sitt haveri.

Golden Knights, å sin sida, hanterade den oväntade situationen tämligen perfekt.

De gjorde sina tidiga mål och stängde sedan ner matchen – och nu är de, precis som Florida Panthers, en enda seger från Stanley Cup-finalen.

– Men klyschan stämmer, den fjärde segern är alltid den svåraste. Vi tar inget för givet, det kommer bli svårt i nästa match, säger stjärnan Jack Eichel.