Svensk EM-succé – guld även på herrsidan

Publicerad 2021-05-16

Tove Alexandersson.

Två EM-guld på två dagar.

Tove Alexandersson upprepade gårdagens bedrift när hon vann sprinten efter ett sekunddrama.

– Det hade jag inte förväntat mig, säger orienteringsstjärnan till SVT.

Tove Alexandersson, 28, har under vintern tävlat i skidalpinism och var själv osäker på formen inför sprint-EM i Schweiz. Hon petades i den inledande sprintstafetten i torsdags, men tog en rejäl revansch under helgen.

I lördags vann hon knockoutsprinten, en tävlingsform där man likt en sprint på längdskidor tar sig vidare från olika heat, med åtta sekunders marginal.

I söndagens fyra kilometer långa sprint, som även den genomfördes i Neuchâtels stadskärna, vann hon på nytt. Alexandersson avverkade de 21 kontrollerna snabbast av alla i ett utmanande lopp där de smala gränderna hade färgats av regn.

Stor dramatik

Men det blev ett sekunddrama.

28-åringen gick ut sist av alla och låg länge jämsides med hemmahoppet Elena Roos. Alexandersson la in ytterligare en växel på den sista slingan, och var tre sekunder före schweiziskan i mål.

– Jag tyckte att det gick helt okej i början, men jag hade lite svårt att veta vilka vägval som var bäst och tog ganska snabba beslut, säger Alexandersson till SVT.

EM-guldet är Tove Alexanderssons sjätte i karriären.

– Det hade jag inte förväntat mig. Jag är superglad att det har gått så bra och att jag har kunnat ta de här medaljerna, sammanfattar hon helgen.

Svensk succé på herrsidan

Och det blev en svensk succé även på herrsidan, i ordets rätta bemärkelse. Emil Svensk, 27, knep nämligen ett överraskande guld med hela 13 sekunders marginal i sprinten.

– Fy fan vad gott, säger 27-åringen som stod över gårdagens lopp eftersom han kände sig hängig.

– Det här betyder en hel del. Jag har haft det på känn ett tag, jag har haft lite stolpe ut på mästerskap tidigare, fortsätter Svensk.

Landsmannen Gustav Bergman knep bronsmedaljen.