Sabina Jacobsen slutar i landslaget

”Det är mycket som jag kommer att sakna”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Sabina Jacobsens landslagskarriär är över.

Kroppen håller inte för en OS-satsning.

– Jag har tvingats förlika mig med att jag tyvärr inte kan spela i både klubb- och landslag på grund av min kropp, säger 31-åringen som spelade tio mästerskap för Sverige.

Efter att missat VM 2019 på grund av skada var handbollsdamernas lagkapten Sabina Jacobsens mål att avsluta sin landslagskarriär med OS i Tokyo förra sommaren.

Men det ställdes in och till EM i december i fjol kom hon inte i tillräcklig matchform.

Nu står det klart att Jacobsen inte kommer att spela OS om Sverige tar sig dit via kvalet i spanska Lliria 19–21 mars.

Förbundskapten Tomas Axnér tar ut truppen till OS-kvalet tisdagen den 23 februari men Jacobsens namn kommer inte att finnas med där heller.

Försvarsgeneralen, som tog över kaptensbindeln i Blågult efter OS 2012, meddelade nämligen på fredagen på landslagets hemsida att hennes landslagskarriär är över. Kroppen håller inte.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sista landskampen 2019

Den sista landskampen Jacobsen spelade blev i juni 2019 i slovakiska Sala när VM-biljetten säkrades. Det blev sammanlagt 136 landskamper.

– De två senaste åren har varit väldigt hattiga och jag hade haft en jättebra sommar när det small till i knäet i Nyköping (inför en landskamp i september 2019), vilket sedan ledde till operation. Jag kom tillbaka i januari förra året, men sedan kom coronan och när jag sedan kom tillbaka till Ryssland i somras så krånglade knät under stora delar av hösten, säger hon.

I morgon spelar hon gruppfinal i Champions League med sitt CSKA Moskva, dit hon gick 2019 och blev tidernas första svenska handbollsproffs i Ryssland, mot ungerska Györ.

– Jag är tillbaka nu, men vet också hur snabbt det går att trilla ner igen om man inte använder huvudet. Jag hade OS förra året som mitt stora slutmål i landslaget och har kämpat under hösten, men tvingats förlika mig med att jag tyvärr inte kan spela i både klubb- och landslag på grund av min kropp. OS är inte som ett vanligt mästerskap, utan det krävs oerhört mycket träning och i det här läget skulle det förstöra mer än hjälpa.

Var med om båda medaljerna

Jacobsen spelade tio mästerskap, fördelat på ett OS, fyra VM och fem EM, för Sverige och har varit med när damerna tagit sina enda medaljer i historien (EM-silver 2010 och EM-brons 2014). Hon utsågs till årets spelare i svensk handboll 2013.

– Jag är oerhört glad över att ha fått uppleva så mycket i landslaget. Det är verkligen få förunnat att representera Sverige och jag har gjort det med stolthet. Sverige och svenskar har ett oerhört bra rykte runtom i världen, inte bara i inom handbollen. Det är många minnen jag tar med mig och mycket som jag kommer att sakna. Medaljerna är förstås något som sticker ut, jag känner stolthet att ha fått vara med när de enda två medaljerna hittills har tagits, säger hon.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE