Edsbyn svenska mästare för 13:e gången

Publicerad 2022-03-19

Edsbyn är svenska mästare i bandy 2022.

Laget besegrade Villa Lidköping i en rafflande final på Studenternas och tog sitt 13:e SM-guld.

Tvåmålsskytten Ted Hedell blev en av de största hjältarna.

– Det är helt sjukt. Jag tror inte egentligen att det var någon på förhand som trodde att vi skulle göra det här, säger Hedell i SVT.

Eftersom våren hunnit komma till Uppsala och Sverige var mycket av fokus inför herrarnas SM-final på isens kvalitet.

Med anledning av värmen sköts finalen upp med en kvart men när den väl kom i gång lät inte målen vänta på sig – och det var Edsbyn som gjorde dem till en början.

Dubbla tvåmålsskyttar

Den evige stjärnan Per Hellmyrs överlistade Jesper Thimfors med ett lurigt skott i den tionde minuten och Ted Hedell blev tvåmålsskytt efter en knapp halvtimme.

Villa Lidköping var dock också med i matchen och Edsbyn hade ”bara” ledningen med 4–3 i halvtid efter bland annat två Villa-mål av Joel Broberg.

– Det är en tuff och kul match. Jag hade inte riktigt förberett mig för att det skulle bli så här många målchanser, säger Broberg i SVT i halvtid.

Även i den andra halvleken var det Edsbyn som inledde målskyttet när skarpskytten Mattias Hammarström dunkade in en hörna i den 54:e minuten.

Edsbyn svenska mästare

Villas uppförsbacke blev brant och Christoffer Edlund slog en straff rakt på Henrik Karlström. Men Johan Löfstedt skapade stor spänning när han satte en hörna med kvarten kvar.

Löfstedt var även ytterst nära att sätta 5–5 när målet stod halvöppet men Edsbyn höll undan. Edsbyn och Villa Lidköping har därmed vunnit guld vartannat år sedan 2018.

– Det är helt sjukt. Jag tror inte egentligen att det var någon på förhand som trodde att vi skulle göra det här. Det är så sjukt. Fasen vad vi har jobbat hårt. Vi har sprungit i backar och scoutat varenda motståndare och satt upp olika matchplaner, säger Ted Hedell i SVT.

– De är tunga och pumpar på och kommer i omgångar hela tiden. Det är sjukt.

Guldet var Edsbyns 13:e någonsin och en stor del av klubbens supportrar valde att storma isen för att fira guldet efter matchen.