Washingtons NFL-lag byter namn

Av: Emil Eiman Roslund, Jonatan Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Washintongs quarterback Dwayne Haskins kan snart spela för ett lag med ett nytt namn. Arkivbild.

SPORTBLADET

Washington Redskins byter namn.

Det har nu NFL-laget bekräftat.

Washington Redskins ska ta bort Redskins ur sitt lagnamn, då det uppfattas som nedsättande för ursprungsbefolkningen i USA.

Ett nytt namn har dock inte presenteras än, enligt Washington Post på grund av en konflikt om varumärkesskydd. NFL-laget skriver i ett meddelande att ägaren Daniel Snyder och huvudtränare Ron Rivera har påbörjat arbetet med att hitta ett nytt passande namn för klubben.

Lagets nu gamla namn har i flera år varit omdiskuterat, och efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA har debatten tagit ny fart.

Foto: Bruce Kluckhohn / TT NYHETSBYRÅN
Demonstration mot namnet och loggan, i oktober 2019.

Ändrade sig – efter storsponsorns hot

Ägaren Daniel Snyder har tidigare att vägrat byta namn, men förra helgen bekräftade lagets ledning att man kommer att "genomgå en grundlig undersökning av namnet".

Då hade flera viktiga sponsorer uppmanat till namnbytet, bland annat Fedex, som hotat med att dra tillbaka sitt sponsoravtal på närmare två miljarder kronor.

Öppnat upp debatten i Sverige

Debatten kring namn och logotyper som anspelar på USA:s Ursprungsbefolkning har vid upprepade tillfällen nått även till Sverige – och då framför allt storlaget Frölunda Indians i SHL.

På Sportbladets fråga i förra veckan, om huruvida smeknamnet ”Indians” kan upplevas stötande, svarade klubbdirektör Christian Lechtaler så här:

– Vi har full respekt för det, det är därför vi har intensifierat varumärkesarbetet och följer debatten noggrant och samlar in fakta. Jag sitter ju inte under en sten, samtidigt har det inte varit alarmerande kritik kring oss.

Även Frölunda-kaptenen Joel Lundqvist gått ut och försvarat namnet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN