I dag chockade Island guldfavoriterna Danmark.

– Vilken fantastisk insats, säger TV10:s Johanna Ahlm efter rysaren.

På lördagen gick den stora guldfavoriten Danmark in i EM.

Då åkte man på en smäll direkt mot Island i det nordiska derbyt i Malmö Arena.

Lagen följdes åt från början i en högklassig första halvlek som slutade 15–15 sedan de båda superstjärnorna Mikkel Hansen i Danmark och Aron Palmarsson i Island dominerat totalt och gjort åtta respektive sex mål.

Matchen inför 7000 danskar och 1000 islänningar på läktarna fortsatte som en thriller i andra halvlek.

Rött kort på målvakten

I den 43:e minuten, vid ställningen 22–23, fick danske målvakten Niklas Landin rött kort efter att kolliderat med IFK Kristianstads islänning Olafur Gudmundsson utanför sin målgård på kontring.

– Landin är en vinnare utan des like så Landin på banan hade kunnat göra skillnad, säger Johanna Ahlm, expert i TV10.

Sju minuter senare ledde Island med 28–25 men danskarna kom tillbaka och fick sista anfallet i underläge med uddamålet. Det slutade med ett uppställt frikast som Hansen sköt men målvakten Björgvin Gustavsson lyckades rädda med dallrande nerver: 31–30 till Island.

– Vilken fantastisk insats. Jag kände att Island hade något men jag trodde att det skulle ta par år till innan de skulle vara där. De förtjänade segern, säger Johanna Ahlm.

Bäst i Island, förutom Palmarsson, var veteranerna Gudjon Valur Sigurdsson, 40, och Alexander Petersson, 39.