”Toine” Duplantis vill göra baseboll stort i Sverige

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

UPPSALA. Armand Duplantis har skapat stavhoppsfeber i Sverige.

Antoine Duplantis vill göra baseboll större här i landet.

Storebror vill komma hit och starta basebolläger.

För hemma i USA har ”Toine” varit den stora stjärnan.

Han tycker också att han har del i framgångarna för ”Mondo”.

Duplantis är en stavhoppsfamilj med stavhoppsutrustning på baksidan av familjens hus i Lafayette.

Pappa Greg Duplantis var stavhoppare och är ”Mondos” stavhoppstränare. Mamma Helena Duplantis är ”Mondos” fystränare. Andreas Duplantis, 27, tävlade i stavhopp. Armand Duplantis, 20, är världsrekordhållare i stavhopp. Johanna Duplantis, 17, är en stavhoppstalang.

Antoine Duplantis, 23, har också hållit på mycket med stavhopp. Hemma i Louisiana har han ändå varit mest känd av alla i familjen som basebollstjärna.

– Det har kanske varit så, men nu är nog jag och ”Mondo” lika kända. Om man vet vem jag är så vet man vem ”Mondo” är, om man vet vem ”Mondo” är så vet man vem jag är. Folk förknippar oss mycket med varandra numera. Det är ändå inte som i Sverige där folk följer honom hela tiden och har koll på hans senaste resultat samt vet var och när han ska hoppa nästa gång, säger Antoine Duplantis.

Antoine Duplantis i familjens lägenhet som de hyr i Uppsala.
Foto: JERKER IVARSSON
Antoine Duplantis i familjens lägenhet som de hyr i Uppsala.

Slog rekord

När ”Toine” lämnade Louisiana State University förra året var han rekordhållare i ett av USA:s mest kända collegelag. Han är den slagman som har haft flest träffar i LSU genom tiderna.

Det är tv-sända matcher, 15 000 åskådare på hemmamatcherna, mycket autografskrivande utanför arenan och Antoine Duplantis blir igenkänd av folk till vardags.

Antoine Duplantis är draftad av New York Mets från Queens i proffsligan MLB (Major League Baseboll) och spelar nu i Brooklyn Cyclones som är ett av nio farmarlag. De befinner sig mitt i en komplicerad hierarki mellan farmarklubbarna och han kan hamna i South Carolina och Florida framöver, för att sedan ta sig närmare New York igen.

– Efter att jag blev draftad fick jag komma till New York och spela en av de korta säsongerna med lite drygt 60 matcher. Det är en häftig upplevelse att spela för Brooklyn Cyclones på Coney Island med nöjesparken i bakgrunden, bergochdalbanorna kör för fullt medan du ska slå och det liknar inget annat jag har varit med om tidigare, säger Antoine Duplantis.

Foto: Shimoda Media
Armand och Antoine Duplantis.

En speciell kultur

Hur långt är du från att spela i New York Mets i MLB i din karriär?

– Det är ett väldigt tufft system där det är svårt att förstå rim och reson, jag kan ha ett bra år men så finns det spelare i organisationen över mig som har varit där länge och har ett spel som de litar på. Det handlar mycket om rätt tid och rätt plats, de ska behöva dig samtidigt som du spelar bra. Jag kan bara försöka jobba mig uppåt och hoppas att saker faller på plats, för det är inte så enkelt som att spela bra så lyckas man och det är inte bara upp till mig själv. Det går inte att tänka för mycket, jag får ha roligt och tålamod för det kan ta många år.

På vilket sätt är New York Mets rätt klubb för dig att tillhöra?

– Baseboll har blivit mycket analytiskt med statistik och teknik. De läser skruven på bollen, vinkeln som bollen lämnar slagträet och det blir mer vetenskap. New York Mets är ändå mer ”old school baseboll” där det handlar mycket om attityd, träffa bollen med slagträet, spela bra defensiv, homeruns och utslagningar. Det är min typ av spel och det passar mig. Så det är också min typ av organisation och jag tror att de gillar mitt sätt att spela.

Vad är det som lockar så mycket med baseboll?

– Jag gillar helt enkelt att slå bollen med slagträet, det är ett så svårt moment och teknik att lära sig bemästra. Det är som golf eller fiske, du kan hålla på i evigheter utan att få några resultat. Det kan vara hemska dagar, men när du till slut får en enda stor träff så blir det en fantastisk känsla i hela kroppen och som man kan leva på länge. Det finns alltid något att försöka lista ut och bygga på, så snart allt känns bra så händer det något och så får man börja om. Det är en utmaning som aldrig tar slut, man får både vara ödmjuk och försöka ha självförtroende. Mycket är väldigt mentalt.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Antoine Duplantis är draftad av Mets.

Vill lära ut sporten

Även om ”Toine” höll på med stavhopp som resten av familjen så älskade han baseboll mest av allt.

– När jag var litet barn gick jag runt och bad alla hela tiden att kasta bollar till mig för att slå. Jag klädde mig alltid i full basebollklädsel, även till skolan. Jag föddes till att älska och ha passion för baseboll redan innan jag visste så mycket om sporten och jag har ingen aning om varför. Som professionell basebollspelare slår jag fortfarande hela tiden. Lagkänslan och lagkamraterna tilltalade mig också mer än stavhopp. Det är en värld, kultur och livsstil som alltid har lockat mig, säger Antoine Duplantis.

Nu vill han starta basebolläger i Sverige, mamma Helena och moster Marie försöker hjälpa honom med kontakter.

Under det två veckor långa besöket i Sverige har han varit i Rättvik, Leksand och Skarpnäck för att medverka på träningar. Han känner svenska basbollentusiaster efter att tidigare ha representerat Sverige i U15-landslaget.

– Baseboll är verkligen en liten värld här i Sverige där alla känner alla. Det finns bra spelare i Sverige men det är svårt att ta nästa steg när det inte går att spela så lång säsong och det inte finns så stora krav i miljön, till exempel är bara grundserien i MLB på 162 matcher och jag spelar matcher i stort sett året om. Det behövs en inomhusanläggning och större möjligheter i Sverige, för jag tror att baseboll kommer att fortsätta växa här. Jag hoppas att kunna komma in och dela med mig av mina erfarenheter och upplevelser som proffsspelare i USA, säger Antoine Duplantis.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Antoine Duplantis under baseboll-läger i Stockholm i början av september.

Tar åt sig ära

Hemma i Louisiana höll ”Toine” på med stavhopp upp till 15 års ålder och high school.

– Jag hoppade och tävlade mycket med ”Mondo” på tomten, trots att han var tre år yngre vann jag oftast bara med någon centimeter. Det var väldigt jämna och utmanade tävlingar oss emellan, ibland slog han mig med någon centimeter också. Vi kunde tävla mot varandra varje dag, det tror jag har spelat stor roll för hans utveckling i stället för att behöva resa över hela USA eller världen för att hitta någon jämbördig i samma ålder att mäta sig mot. Jag tär övertygad om att det var sporrande för honom att ha en tuff motståndare att kämpa mot när vi satte upp våra egna galor hemma, jag vill gärna tro att han inte hade lyckats lika bra utan mig.

Hur var ”Mondo” på baseboll då?

– Han var riktigt bra faktiskt, han kunde ha nått lika långt som jag inom baseboll. Skillnaden är att jag hade passion för baseboll, han hade passion för stavhopp. Jag fastnade i basbollvideos, han fastnade i stavhoppsvideos. Även om han tycker att det är kul att spela baseboll. Han har bra bollkänsla samt att han uppenbarligen kan springa och har bra koordination.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Stolt över lillebror

På grund av att baseboll normalt spelas året om med olika säsonger, spring training och annat så är det nu bara fjärde gången i livet och första gången på nio år som ”Toine” besöker sitta andra hemland Sverige.

Han fick chansen att vara på läktaren för att se lillebror hoppa nytt världsårsbästa, nytt stadionrekord och nytt tävlingsrekord med 6,01 på Bauhausgalan på Stockholms stadion.

– Det var första gången som jag fick möjligheten att se honom hoppa i verkligheten som professionell stavhoppare och mot motståndare som Sam Kendricks och Sondre Guttormsen. Det som är coolt är att han gör precis det som alla har trott att han ska göra, vilket verkligen är en utmaning, särskilt vid 20 års ålder. Det är klart att det känns stort och att jag är stolt som storebror, jag vet faktiskt inte ens vad det finns kvar för honom att bevisa, säger Antoine Duplantis.

Lång sovmorgon

Familjen hyr en nybyggd och sparsmakat inredd femrumslägenhet i centrala Uppsala.

Armand, Helena och Johanna har varit här i sommar, men lillasyster har nu åkt hem för att börja skolan.

När vi sitter vid köksbordet på förmiddagen öppnas ena sovrumsdörren och en yrvaken ”Mondo” stapplar genom köket mot badrummet.

Senare vaknar också Greg i ett annat sovrum efter att ha drabbats av jetlag från resan över Atlanten.

”Mondo” sätter sig i bara kalsonger och rufsigt hår vid köksbordet och äter frukost.

Helena stökar i köket, Greg står lutad på en vägg och dricker kaffe.

Skojar mycket

En stor del av familjen är samlad, en idrottsfamilj som älskar att tävla mot varandra.

Alla fyra barnen har dubbla medborgarskap i USA och Sverige.

Antoine Duplantis vill gärna ut och slå bollar med slagträet som han svingar i luften med.

”Toine” och ”Mondo” munhuggs, skämtar och berömmer varandra under samtalet.

Syskonkärleken är stark.

Publicerad:

LÄS VIDARE