SVT straffas – får betala 100 000 kronor

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Giovanni Auletta / TT

Flera varumärken syntes på en skidåkares kläder i en intervju i Sportspegeln.

Nu får SVT betala 100 000 kronor i särskild avgift, skriver nyhetsbyrån Siren.

Det var den 30 december 2018 som SVT sände ett inslag i programmet från Sportspegeln från världscuptävlingarna i finska Levi där en skidåkare intervjuades.

Flera logotyper på skidåkarens jacka syntes i inslaget, något Granskningsnämnden för radio och tv ansåg bidra till en omotiverad exponering av varumärken, och ansökt om att SVT skulle få betala 100 000 kronor i särskild avgift till staten.

”Inte varit motiverat”

En linje som förvaltningsrätten nu följer.

”Exponeringen av varumärkena har enligt förvaltningsrättens mening inte varit motiverat utifrån ett informations-eller underhållningsintresse, även med beaktande av vad SVT har anfört om att inslaget i sig hade ett stort informations- och underhållningsintresse”, skriver förvaltningsrätten i domen.

SVT har tidigare bestridit Granskningsnämndens ansökan. Kanalen har bland annat menat att inslaget spelades in i direkt anslutning till tävlingsmiljön och kläderna som skidåkaren hade på sig var arbetskläder som han tvingades att bära i den aktuella miljön. Man anser också att man har arbetat aktivit för att minska exponeringen av varumärken i bild.

Publicerad:

LÄS VIDARE