Sportbytet – pengalyft för Stina Nilsson

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Bytet till skidskytte kan innebära ett rejält lönelyft för Stina Nilsson.

En framgång i skidskytte kan nämligen ge fem gånger så mycket pengar som i längdskidor.

Stina Nilsson, numera skidskytt och tidigare längdstjärna, kommer efter det oväntade bytet till en sport där den personliga ekonomin kan få ett lyft. För prispengarna i världscupen skiljer sig, i vissa fall rejält, mellan sporterna.

– Det är bra prispengar i världscupen i skidskytte. Men det gäller just att man är riktigt bra, det är väldigt prestationsbaserat, sade skidskyttelandslagets Linn Persson inför VM.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De 20 bästa i ett världscuplopp i skidskytte och längdskidor får prispengar – det minsta beloppet det internationella skidskytteförbundet ger en åkare är 5 523 kronor, från det internationella skidförbundet får du 1 047 kronor för en 20:e plats.

60 000 mer för seger

Om Stina Nilsson blir topp tio den kommande säsongen får hon 27 616 kronor, det jämfört med 9 429 kronor för en tiondeplats i världscupen i längdskidor.

26-åringen har varit p å pallen 41 gånger i världscupen under längdkarriären. En tredjeplats har gett 52 385 kronor, 78 578 kronor för en andraplats och 104 771 kronor för en seger. Om det blir nya succéer i skidskytte för Nilsson får hon 99 420 kronor för en tredjeplats, 132 670 kronor för en andraplats och vid en vinst förs det över 165 700 kronor till hennes bankkonto.

– Jag kommer att vara supersugen på att lägga ner tiden som krävs för att bli lika duktig som de jag vill vara lika duktig som. Men det här är jättesvårt och kommer att ta tid. Jag är jättepeppad, sade Stina Nilsson till Sportbladet i går när hon berättade om sportbytet.

Publicerad:

LÄS VIDARE