Avslöjar 1 000 ryska idrottare som dopade

Publicerad 2016-12-09

Mer än 1 000 ryska idrottare har dopat sig i OS och Paralympics, enligt en ny rapport från antidopningsbyrån Wada. 12 av idrottarna tog medaljer i Sotji.

Salt och snabbkaffe ska ha använts för att manipulera dopningsproverna.

– För att citera Magnus Uggla: Jag mår illa, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

I rapporten, beställd av antidopningsbyrån Wada, framgår en mängd detaljer kring hur Ryssland har manipulerat dopningstester.

Bland annat framkom följande när den andra delen i dag presenterades på en presskonferens:

Mer än 1 000 ryska idrottare – som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics – har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

Bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS i Sotji ska ha fått sina urinprover manipulerade.

Sättet man bytte ut urinprover i Sotji ska ha blivit rutin på Moskva-laboratoriet.

Mer än 30 sommar- och vinteridrotter, däribland fotboll, har varit inblandade i försöken att mörka positiva dopningsprover.

Salt och kaffe ska ha använts för att manipulera provresultat. Bland annat har fyra guldmedaljörer från Sotji lämnat dopningsprover med orimligt höga saltnivåer.

"Mörkat sedan 2011"

Utredaren Richard McLaren bekräftar uppgifterna.

– Vi kan nu bekräfta en mörkning som går tillbaka åtminstone till 2011 och som fortsatte efter OS i Sotji. Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, säger Richard McLaren i ett pressmeddelande till TT.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet:

– För att citera Magnus Uggla: Jag mår illa. Jag har inte hunnit läsa den rapport som presenterades i dag som dessvärre verkar gå i linje och förstärka den mörka bilden från rapporten som lämnades över i somras.

Över 30 idrotter pekas ut i rapporten.

– De dopade ryssarna kommer från över 30 idrotter, bland annat fotboll, sa professor Richard McLaren på presskonferensen där resultaten presenterades.

"Det är oerhört allvarligt"

TT har intervjuat Tommy Forsgren som är handläggare av dopningsärenden på Riksidrottsförbundet. Han är ser oerhört allvarligt på uppgifterna som har presenterats.

– Det är oerhört allvarligt att en så stor och framgångsrik nation som Ryssland avslöjas och att omfattningen är så stor. Å andra sidan visar det här att anti-dopningsarbetet fungerar, att Wada inte ryggar tillbaka och gick vidare med utredningen och ner på individnivå, säger Tommy Forsgren, handläggare av dopningsärenden på Riksidrottsförbundet.

TT: Även fotbollsspelare misstänks ha dopat sig, är du förvånad?

– Vi som jobbar med det här blir nästan inte förvånade längre. Det har funnits enstaka fall tidigare och det är inte den mest typiska sporten att dopa sig inom, men precis som inom andra sporter så kan man tänka sig flera orsaker att dopa sig. Exempelvis för att snabbare återhämta sig efter en skada, bygga upp muskler eller för att orka mer.

Björn Eriksson igen:

– Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att WADA:s oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet.

Friidrottaren fälldes först

Förra hösten fick McLaren i uppdrag av antidopningsbyrån Wada att utreda uppgifter om dopning inom rysk friidrott. I november 2015 presenterade han de första uppgifterna som ledde till att IAAF stängde av ryska friidrottare. I januari kom det fram nya uppgifter om friidrottsdopningen i Ryssland. Bland annat att personer inom IAAF tagit emot mutor för att hålla tyst om de ryska friidrottarnas positiva dopningsprov.

När första rapporten var klar i somras visade McLaren att dopningen i Ryssland var omfattande och ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.