”Då skulle SVT aldrig sända Vinterstudion”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Wenström om SVT: Gjorde att vi skrattade

SVT fortsätter att storsatsa på vinteridrott.

Ett ofrivilligt val säger Viasats Ola Wenström i en intervju med Dagens media där han även talar om den nya utmärkelsen som ”Årets sportjournalist”.

– Det känns givet! Det låter kanske icke-ödmjukt, men jag tycker att jag ska finnas med bland de namnen, säger Wenström.

Han är känd som det ständiga ankaret för Viasats sändningar från Premier League och blev när kanalen tog över sändningsrättigheterna för OS från SVT ett uppskattat ansikte i ännu fler svenska hem. För sitt arbete belönades Ola Wenström nyligen med utmärkelsen ”Årets sportjournalist” av Sportjournalisternas Klubb Stockholm och Svenska sportjournalistförbundet.

”Tittar ingenting på Pops”

I Dagens Media får Wenström nu frågan hur det känns att där sälla sig till skaran av tidigare vinnare med namn som Tommy Åström, Erik Niva, André Pops och Johanna Frändén.

– Det känns givet! Det låter kanske icke-ödmjukt, men jag tycker att jag ska finnas med bland de namnen. Sen finns det andra på listan i Åke Strömmer och Göran Zachrisson som kanske har en sådan typ av aura kring sig så man blir lite stolt av att vara en del av. Jag vet att jag har funnits med i diskussionerna under ganska många år och det tog sin tid, 27 år närmare bestämt, säger 49-åringen.

Dagens Media: Hur mycket tittar du på exempelvis André Pops programlederskap?

– Absolut ingenting. Jag är mig själv och har alltid gått på min egen linje. Det kan kännas som att det blir en åsiktstombola och det är lätt att man skaffar sig lite olika manér, men det försöker jag undvika. Sedan sänder jag så mycket att jag inte hinner titta på vad de andra gör.

”Gjorde att vi skrattade”

I intervjun återkommer också frågor om Ola Wenströms syn på SVT:s ofta hyllade sportsatsningar. En uppskattning från allmänheten som gjorde att många tvivlade på att Wenström och Viasat skulle klara av att skapa lika bra sändningar från OS i Sotji 2014.

– Det fanns ett stort tvivel kring om MTG kunde ta hand om det där – och att då få vara den som är ansiktet utåt för hela satsningen var en utmanande situation. Men jag tyckte bara det var triggande och roligt. Jag tyckte det var märkligt att krönikörer och experter inte kunde se att vi gör så oändligt mycket mer sport än vad SVT gör per år, sen ganska många år tillbaka, och vi har betydligt mer avancerade produktioner. Att det då ska finnas ett tvivel gjorde bara att vi skrattade lite åt det faktiskt.

Wenström menar också att den idrott som ändå sänds i SVT, till exempel Vinterstudion, egentligen inte är den sport public servicekanalen själv skulle vilja sända.

– Det är förvånande att det sitter så djupt rotat i svenska sporttittares DNA att sport ska göras i SVT. Eftersom det är den kommersiella tv som drivit på utvecklingen av mängden sport och kvalitén på sport. Till exempel ”Vinterstudion” hade aldrig funnits om det inte var så att det fanns kommersiella bolag som köpte upp fotbollsrättigheterna, då hade ju SVT fortsatt att sända engelsk ligafotboll på lördagar. Då hade det kanske aldrig blivit något skidskytte i tv. Och det där glöms bort lite.

Publicerad:

LÄS VIDARE