Mejla

Petra Thorén

Vi kommer att sakna mycket, Petter - MEN inte allt

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidsporten blev en helt annan med Petter Northug i spåren.

Den blir aldrig densamma utan honom.

Vem ska reta de svenska åkarna nu? Och vem ska vi reta oss på? Det kommer att bli tomt utan Petter Northug i skidcirkusen. Tomt och vemodigt på sitt sätt.

En epok är över. Oavsett vad som tar vid blir det aldrig sig likt.

Å andra sidan har vi faktiskt vant oss ganska bra.

Petter Northug körde sin senaste och sin sista världscupstävling i Lillehammer i början av december för ett år sedan. Han åkte ut redan i kvalet och flydde direkt ut i skogen med sin besvikelse. Det var inte första gången han lade benen på ryggen och flydde frågor och sina inre demoner.

I VM 2017 tävlade Petter Northug tack vare sin fribiljett som titelförsvarare (femma i sprint, åtta på femmilen), platsen i truppen gav han själv bort. OS 2018 blev han inte uttagen till.

Kroppen har de senaste säsongerna pressats utan att ge svar, hjärnan har satts på stora prov och tålamodet har trubbats av efter överträning och obalans i syrefattiga klimat i Alperna.

Vänder blad

Benen har inte svarat och till slut sa hjärtat ifrån.

Petter Northug vänder blad.

Han lämnar efter sig en rad minnen och en förändrad sport.

Masstarterna hade redan gjort sitt intåg när junioren från Mosvik nosade på världseliten. Petter Northug tog sig an världscupen med en unik spurtegenskap som han medvetet utvecklat och förädlat i syftet att kunna avgöra lopp i vilka han lojt kunde klungåka sig igenom.

Hans förmåga att sätta all kraft i rätt riktning och utveckla maximal fart framåt var fascinerande. Han har sprungit när de andra har gått. Norrmannen, som har 20 mästerskapsmedaljer, har tvingat skidsporten på herrsidan att ta en ny riktning, som en Gunde Svan gjorde före honom.

Johan Olsson antog utmaningen att hitta koden för att knäcka Northug och genomförde en prestation utöver det vanliga när han spräckte fältet och paradåkte stretchandes tricpes mot sitt vackra VM-guld 2013.

Men den norska stjärnan kom tillbaka.

Bland Petter Northugs framgångar känns guldmedaljerna 2015 som mest imponerande.

Han körde inte bara för en ny framgång. Petter Northug kom till Falun för få upprättelse och heder efter fylleskandalen då han kört bil rattfull.

Löpningarna i diagonalbackarna i sprinten i Falun sitter fortfarande fast på näthinnan och hur han fann krafter att spurta hem femmilen i den tunga snön som föll är fortfarande en gåta.

Det är faktiskt Petter Northug själv också.

I det enskilda mötet framstår Petter Northug som blyg, nästan försynt.

2010 åkte jag med Petter Northug och Marcus Hellner till Las Vegas. Ett PR-trick, med intervjutid där den unge norrmannen satt mitt emot mig på en flådig poolbar, tittade under lugg, talade lågt och försökte svara balanserat.

Framför mikrofoner, tv-kameror och bandspelare har han mer förvandlats till ett monster. Han har - likt en Zlatan Ibrahimovic - njutit av spelet och skapat osäkerhet kring sina utspel. Han har inte dragit sig för att göra det på andra människors bekostnad.

Det har funnits en sida som varit underhållande, riktigt kul och hans utspel och jakt på framförallt svenska åkare har lyft hat-kärleken mellan Norge och Sverige till en ny nivå.

Det finns en del av Petter Northug som är svensk. Hans referensramar som Gott&Blandat, Solsidan, Kalles Kaviar är svenska vilket inneburit att skämten och påhoppen landat med effekt i den blågula massan.

Äkta tårar

Men det har funnits stunder som Petter Northug gått för långt, när han förnedrat motståndare (Kollen och Gris-gate) och trampat på motståndare på ett okänsligt sätt.

Det har sannolikt varit en, den enda, väg att gå för skidåkaren som varit som bäst arg och uppretad. Ett sätt att få näring, bränsle och styrsel när tvångstankarna malt som de gjort efter VM 2011.

Men hur mycket skidåkningen egentligen har betytt för Petter Northug förstod vi - och kanske han själv - först i dag.

”Längdskidåkningen är inte det viktigaste i livet, men för mig är det allt. Det har det varit ända sedan jag var liten. Jag har vigt mitt liv åt längdåkningen och den har gett mig allt jag har” skriver Petter Northug i sin senaste bok ”Min historia”.

De rörande tårarna idag var äkta.

Det är även saknaden från oss som följt dig.

Petter Northug är en av skidhistoriens största åkare och kanske den största stjärnan.

Det är synd att det tog slut för tidigt.

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE