Uppdaterad 2015-04-24 | Publicerad 2015-04-23

LULEÅ. Northland fick en chans att fixa guldfesten på hemmaplan – och tog den.

Efter ett nytt sanslöst drama blev laget mästarna för andra året i rad.

– Det är helt sjuk. Jag är bara så glad, säger Josefin Vesterberg till Sportbladet.

Udominate reducerade till 2–1 i matcher efter en rysarsegern i går. Mindre än 24 timmar senare fick Northland en ny chans att säkra guldet.

Och det blev lika dramatiskt.

Den första perioden utvecklade sig som i den förra. Udominate kopplade greppet och Northland kom tillbaka och gick förbi. Katey Bussey storspelade och satte allt hon sköt. Ställningen var ändå jämn i paus, 24–22.

I den andra perioden fortsatte Bussey att leverar. Med 19 poäng ledde hon Northland till en 46–43 poängsledning i halvtid.

I paus konstaterade båda lagen att försvarsspelet behövde höjas ett snäpp.

– Det är väldigt fysiskt. Det är ett krig. Det här är en väldig viktig match för oss på vår hemmaplan. 43 poäng är alldeles för mycket, vi måste städa upp vårt försvar, sa Bussey till SVT.

Dramatisk hela vägen

Det var dock Udominate som gjorde det bäst. Efter åtta raka poäng av Pamela Blomberg hade bortalaget ryck till sig en tiopoängsledning.

Men Northland ryckte upp sig och avsluta perioden i trepoängsunderläge, 64-67. Northland fortsatte upphämtningen och vände matchen. När Bussey, som nollats i den andra halvleken, satte en trea till 71–69 kokade Luleå Energi Arena över.

Med 6.39 kvar av matchen och ställningen 71–71 fick hemmalaget Miah-Marie Langlois utfoulad.

Det fortsatte att vara jämt och högdramatiskt hela vägen till slutet. Udominate hade ett litet grepp, men med 36.7 sekunder kvar av matchen reducerade Allis Nyström till 84–84. Anna Barthold satte sedan två kast till 85–84 och när Udominate fick chansen att avgöra i anfallet efter blev det av med bollen.

I stället kunde Nyström sätta 87–84 efter två kast med med 4.7 kvar. Udominate försökte sig på en trea för kvittering, men missade och guldet gick för andra året i rad till Northland.

– Det är så otroligt skönt, men vi gör det så bra. Det är eufori, säger Barthold.