”Silver eller tiondeplats - det kvittar just nu”

Niklas Edin uppgiven efter finalförlusten

Av: Simon Norberg, Stefan Holm, Christoffer Bodin

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

GANGNEUNG. OS-finalen mot USA slutade med en chockförlust för lag Niklas Edin.

Den svenske skippern var uppgiven när han mötte den svenska pressen.

– Silver eller tiondeplats... För mig känns det som att det kvittar just nu, säger han efter 7–10-förlusten.

Sverige var storfavoriter i finalen och tog inte överraskande ledningen med en tvåa i omgång 2. USA kvitterade dock omgående och då hände något i det svenska laget.

– Det var ett nyckelslag - och det på en grov miss. Stenen splittar in garden perfekt bakom cornern. Det är så mycket tur att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Vi säger till varandra att det inte ska påverka oss, men vi tvingas ta många tuffa beslut, säger Niklas Edin.

Matchen avgjordes i omgång 8, då USA tog en femma och ryckte till 10–5. Som lag gjorde Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren sin sämsta match i matchen som betydde mest.

– Vi gör många halvmissar och får kämpa för våra enpoängare hela tiden. Det är otroligt tungt att torska den här finalen, men sett till hela matchen är de bättre än oss, säger Niklas Edin.

”Riktigt, riktigt klent”

USA fick under grundspelet mest publicitet för Matt Hamiltons ”Super Mario”-lika utseende, men i slutspelet besegrade lag John Shuster både Kanada och Sverige.

När Niklas Edin kommer till den mixade zonen hänger hans silverpeng runt halsen, men han ser inget större värde i den historiska medaljen. Att han blev den förste skippern att leda ett svenskt herrlag till OS-final är en klen tröst.

– Silver känns riktigt, riktigt klent. Vi är ett ungt nytt lag men som turneringen har sett ut och den chans vi sätter oss själva i... Man får inte en mycket bättre chans att vinna OS-guld. Det är det som är så otroligt tungt, säger 32-åringen.

”Bästa laget”

Den svenske skippern medgav också att det var jobbigt att bära med sig favorittrycket in i finalen.

– Vi var jättestora favoriter och det gör det svårt mentalt. Vi har fått höra många kommentarer som ”Guldet är hemma” och ”Nu ska vi fira rejält”. Det är klart att det bygger upp en känsla att vi inte får förlora. Det är så många som förväntade sig att vi skulle vinna, inklusive oss själva. Hämta hem guldet, ungefär. När vi ligger under och tar stressade beslut samtidigt som USA spelar bra kan det undermedvetet ställa till det.

Hur firar man ett OS-silver?

– Inte alls, om du frågar mig. Efter karriären kommer alla medaljer spela roll, men just nu är det otroligt tungt. Nu ska vi ha en tung kväll, sedan ska vi heja på tjejerna i morgon, säger Niklas Edin.

Damfinalen mellan Sverige och Sydkorea avgörs klockan 01.00 natten till söndag, svensk tid.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publicerad:

LÄS VIDARE