Världscupen i längdskidor

Uppgifter: Norge kan bojkotta världscupen

”Ger samma fördelar som dopning”

Av: 

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

Norge stöder fluorförbudet, men fruktar för rättssäkerheten.

Nu kan de bojkotta världscupen.

– Det är svårt att förhålla sig till ett förbud utan ett bra kontrollsystem, säger Norges landslagstränare Eirik Myhr Nossum till TV 2.

Den 27 november införs det uppmärksammade förbudet mot fluorvalla inom längdskidåkningen.

De flesta nationerna stöder förbudet. Problemet har dock varit att hitta en metod som kan avslöja de som eventuellt bryter mot förbudet.

Kan bojkotta

Det finska skidförbundet har velat skjuta upp fluorförbudet, och nu erfar norska TV2 att Norge kan göra samma sak som Tyskland – och bojkotta världscupen.

– Att använda fluor eller inte, det ger samma fördelar som dopning. Jag är väldigt bekymrad. Mycket verkar osäkert. Och utan en ordentlig kontroll kan fuskare komma undan och oskyldiga åka dit. Var är rättsäkerheten då?, frågar sig åkaren Pål Golberg.

Eirik Myhr Nossum (t.h.) öppnar upp för en norsk bojkott.

Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

Vill se hårdare straff

Landslagskollegan Hans Christer Holund vill skjuta upp förbudet.

– Som det beskrivs nu är straffet för att använda fluor att du blir diskvalificerad från loppet. Det måste finnas strängare straff. Det är ju fusk. Om sport inte är rättvist är det ingen mening att hålla på, säger han.

Apparaturen som ska granska att skidorna är fluorfria skulle egentligen bli tillgänglig för test i slutet av september, men nyligen fick landslagen besked att det blir i oktober.

– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut. Man vill ju vara 110 procent säker på att kontrollmaskinen duger och att man verkligen kan säkerställa att alla har lika förutsättningar, sade svenska Frida Karlsson till SVT då.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Johaug klokare efter dopningsskandalen – lyssnade på kroppen i tid

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor