Så blir kaossäsongen: ”Får inte komma in”

Uppdaterad 2020-10-29 | Publicerad 2020-10-28

Tretton stopp, sju olika länder – där fler än hälften av arrangörerna just nu inte kan presentera möjligheter för alla att tävla.

Välkommen till en skidsäsong där vi byter sprintdramatik, Tour de Ski-spekulationer och vallamissar mot andravågor, röda zoner, logistiska mardrömmar och inreseförbud.

Sportbladet har synat skidsäsongen stopp för stopp – och kan utlova kaos.

Marco Selle suckar i telefonen. Han är landslagschef för det italienska längdskidlandslaget och i dag har han börjat skissa på en ny världscupplan för sina åkare.

Det är den tredje på de fyra senaste dagarna. Regeringen i Italien ändrar sina beslut så snabbt, säger han och samtidigt har det börjat regna i Livigno där laget tänkt ladda på snö.

– Det är så komplicerat, ska vi stanna eller åka till Skandinavien i fall saker blir värre här? Vi väntade oss en andravåg – men inte så här snabbt, säger han.

Marco Salle lutar åt att bara skicka stjärnorna Federico Pellegrino och Fransesco di Fabiani på läger i Finland. Övriga får träna hemma för att sprida ut riskerna inför säsongen.

– Vi kan inte åka med alla våra vallare till Ruka till premiären – tänk om någon blir sjuk då har vi ingen att byta med när de tvingas sitta i karantän i 14 dagar.

”Svåraste att få landa i Europa”

Ruka är annars en bra start på en stökig säsong för många landslag. Tävlingarna har fått frisedel från finska regeringen. Regionen nära den ryska gränsen har bara haft ett fåtal coronafall och mot tester innan lagen åker och när man landat så får alla länder komma till Finland för premiären.

Ett litet ljus i planeringsmörkret för Chris Grover som basar för världens femte bästa skidlandslag, USA.

– Det svåraste för oss annars är att ens få landa i Europa. Så det här hjälper oss mycket, säger han men skrattar sedan uppgivet när han tänker på säsongen som väntar.

Chris Grover

Norge ovisst

Andra stoppet i Lillehammer har länge sett lovande ut också för USA och övriga nationer. Visst, strikta tester väntar men norska regeringen har ändå gett ett undantag från karantänskravet.

Men så plötsligt under måndagen skärptes kraven. Terje Lund är evenemangsansvarig på norska skidförbundet och där väntar en oviss vecka.

– Vi inväntar fortfarande de juridiska skrivningarna. Antingen gäller de undantag vi fått fortsatt eller så drar regeringen tillbaka det nu. Då kan vi inte arrangera världscup. Den 2 november måste vi ge grönt ljus till FIS så innan dess måste vi bestämma oss – och se om det är värt risken, säger han.

Schweiziska Davos, veckan efter, släpper inte in USA, Ryssland eller andra icke-EES-länder som läget är nu.

– De kräver 10 dagars karantän. Det är en väldig utmaning. Men jag vet att Fis jobbar på det, säger Chris Grover.

Arrangören i Davos har gett grönt ljus till Fis för själva tävlingen men säger själva att läget är mycket osäkert efter ökad smittspridning i landet den senaste tiden.

– Som det är i dag kommer vi kunna ha världscup, men regler och restriktioner ändras varje dag just nu, skriver medieansvarige Fabio Lechner i ett mejl och fortsätter:

– Situationen med vissa lag är riktigt komplicerad just nu.

Kan förlora världscupstatus även i Sverige

– Det är så klart jättetråkigt om USA, Ryssland, Kanada med flera inte kan komma till start, säger svenske landslagschefen Anders Byström som också försöker ställa in sig på snabba förändringar.

Anders Byström

– Vi måste vara förberedda på att tävlingar kan komma att ställas in. Det viktigaste är att man säkrar upp VM, att man gör allt för att det ska bli av.

Regeln säger att en tävling förlorar sin världscupstatus om man inte har sju av de tio bästa nationerna på plats.

Något som kan bli ett problem även för svenska världscuparrangörer som ännu väntar på ett ja från regeringen på undantag för elitidrottare i det inreseförbud som råder. Östersund fick avsäga sig skidskyttevärldscupen som en direkt följd av det men Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen, har fortfarande gott hopp om tävlingar i Falun i slutet av januari.

– Men det kräver att utvecklingen går åt rätt håll fram till dess. Vi sitter i knät på allmänheten också precis som väldigt många andra evenemang.

Många har kritiserat Fis för beslutet att köra världscupen som planerat med så många olika tävlingsorter. Norska skidstjärnan Maiken Caspersen Falla menar att internationella skidförbundet utsätter åkarna för ”en extrem risk” med alla resor och tävlingsplatser.

”Vill träffa min familj”

Marco Salle är också frågande.

– Det hade varit viktigt med en mindre grupp av tävlingsorter men nu måste vi lyda Fis, säger han.

USA:s Chris Grover gruvar sig för alla de åkare och servicepersonal som kan behöva åka tur och retur till USA under säsongen. När Ruka inte finns som landningsplats längre är det inte säkert att man kan komma tillbaka om man väl åkt hem.

– Våra bästa åkare stannar nog i Europa hela säsongen, men dom som inte åker bra måste kunna skickas hem och formstarka åkare här i USA måste kunna ersätta dem. Sen har vi alla vallare och ledare, som jag själv, som har familjer här hemma och som vill kunna åka hem då och då. Logistiken kring det med tester, flygrutter kommer bli en otrolig utmaning.

Ska vi ens prata om världscupen som en totaltävling i år med de här förutsättningarna?

– Det är en bra fråga om vissa nationer inte ens får vara med. Men samtidigt, skulle vi i USA vara ensamma om att inte kunna delta hade vi inte velat stå i vägen för andra bara för att vi inte kunnat sköta oss med covid-19, säger Chris Grover.

Uppmanas strunta i totalcuper

Anders Byström tycker åkare som har chansen på en cuptitel, likt Linn Svahn, ska tänka sig för både en och två gånger innan de sätter upp det som målsättning.

– Tävlingar man räknat med kan ställas in, det blir väldigt svårt att ha som mål. Så mycket kan hända, säger Byström.

Ja, mycket kan hända ännu. Säsongen är fortfarande drygt fyra veckor bort. Marco Salle vet att han kommer att ha ändrat flera planer till innan dess.

– En månad är som 100 år just nu, säger han och skrattar.

Medan förbunden oroar sig öppnar Fis längdchef Pierre Mignerey för att stryka eller flytta tävlingar i vinter.

– Jag tror att det kommer vara en del tävlingar, men jag är rätt säker på att vi inte kommer kunna arrangera hela kalendern som det är tänkt, säger han till tidningen, säger han till VG.

Så här ser läget ut på tävlingsorterna just nu:

27-29 november: Ruka, Finland.

Status för tävlingen: Arrangören har fått frisedel från regeringen att bjuda in alla världscupåkare att tävla inför tomma läktaren. Det gäller även nordisk kombination och backhoppning.

För inresa krävs test inför avresa och sedan testas de aktiva på plats i Ruka. Tävlingen med bäst förutsättningar att faktiskt bli av under hela säsongen.

Smittoläget i Finland: Fortfarande en låg nivå på smittotalen, särskilt i området kring Ruka. Noterade dock högsta smittotalet hittills så sent om 20 oktober. Har aldrig haft så många aktivt smittade som just nu.

4-6 december Lillehammer, Norge

Har fått godkänt av norska smittskyddet att arrangera tävlingen utan normala karantänskravet – men alla aktiva måste testas på norsk mark och hållas i karantän till provsvaret är bevisat negativt. För det bygger man upp ett helt eget testcenter på Lillehammer och hoppas därför korta testsvarstiderna till ett fåtal timmar.

Väl på plats är det bara träning, tävling och hotellet som gäller.

26 oktober kom dock hårdare krav från norska regeringen som kan omkullkasta planerna. Beslut fattas inom den närmaste veckan.

Smittoläget i Norge: Smittspridningen är på de högsta nivåerna sedan skidresenärerna vände hem från alperna i början av pandemin. Och de ökar stadigt. Nya hårdare restriktioner har nyligen införts som kan äventyra tävlingarna.

12-13 december: Davos Schweiz

Åkare från EES-länder kan vistas i landet i fem dagar utan karantänskrav då man ses som arbetsresenärer. Men flera lag, däribland USA och Ryssland, har inte inresetillstånd i Schweiz just nu.

Skulle reglerna skärpas ytterligare, vilket är på tapeten, ses även stora delar av Sverige, däribland Jämtland, som en riskregion som kräver karantän vid vanlig inresa.

Smittoläget i Schweiz: Varit förskonade från stora utbrott – fram till nyligen. Smittan exploderade andra halvan av oktober och man registrerar nu 6–8000 fall om dagen.

19-20 december, Dresden, Tyskland

Status för tävlingen: Tämligen lovande, för inresa till Dresden krävs ett max 48 timmar gammalt covid-test. Det gäller för alla deltagare och är beroende på var du befunnit dig tidigare, inte nationalitet.

Väl på plats är det krav på munskydd och boende i ”skidbubblan” som gäller för alla aktiva.

Smittoläget i Tyskland: Andravågen har slagit till rejält i Tyskland som registrerat sina högsta smittonivåer sen pandemin började den senaste veckan. Över 10 000 smittade de senaste fem raka dagarna.

Tour de Ski: 

1-3 januari Val Müstair, Schweiz

5—10 januari, Toblach/Val di Fiemme, Italien

Status för tävlingen: Svåra läget i Schweiz är avhandlat ovan, i Italien har man för närvarande några av de mest generösa inresereglerna bland de drabbade länderna. I veckan bekräftade båda värdorterna i Italien att man är redo för tävlingar.

Smittoläget i Italien. En brant andravåg även här gör att bromsen riskerar att snart läggas i från regeringen. Hade under måndagen 21 000 nya fall, flest sedan pandemin började.

16-17 januari: Ulricehamn, Sverige

Status för tävlingen: Precis som Falun inställda på att arrangera tävlingar men i nuläget krävs det att de aviserade förändringarna i inresetillståndet går igenom för elitidrottare. Annars kommer inte länder utanför EU att kunna deltaga och då får man knappast världscupstatus. Väl på plats har dock åkarna färre förhållningsregler att följa än vanligt då det till exempel inte finns ett munskyddskrav.

Smittoläget i Sverige: Även här är andravågen tydlig om än inte värre än under vårperiodens värsta veckor – ännu.

23-24 januari, Lahtis Finland

Se ovan.

30-31 januari, Falun, Sverige

Se ovan.

20-21 februari Nove Mesto, Tjeckien

Status för tävlingen: Långt fram och planen är att köra i nuläget. Här krävs tester i direkt anslutning. Flera länder är också här generellt förbjudna att resa in men kan räddas av undantag från regeringen.

Smittoläget i Tjeckien: Hyllades för sin nedstängning i våras. Men nu är läget bland hela Europas mest allvarliga. Har senaste två veckorna haft en exponentiell ökning och toppat på 15 000 nya fall per dag med höga dödstal.

VM 23 februari-7 mars Oberstdorf, Tyskland.

Status för tävlingen: Med frågetecken kring världscupen blir VM viktigare än någonsin. Och arrangören i Oberstdorf kör full fart i förberedelserna i nuläget. Däremot är smittoläget i Tyskland klart oroande. Sannolikt är förbunden dock beredda till mer långtgående testning och karantän för att kunna tävla på VM.

Smittoläget i Tyskland: Se ovan

12-14 mars Oslo, Norge

Till skillnad från tävlingen i Lillehammer i december så finns ännu inget undantag för Holmenkollen-helgen med sprint, tremil och femmil. Med nya hårdare restriktioner är det också osäkert om sådana undantag kan komma att delas ut. Oslo är också den hårdast drabbade regionen i Norge.

19-20 mars Peking, Kina

Status för tävlingen: Tänkt som det stora genrepet inför OS nu riskerar det att brinna inne. Vilka länder tar kostnaden för en Kina-resa i slutet av den här säsongen? UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Kina. I nuläget inga restriktioner från Kina mer än sedvanliga visumkrav.

Smittoläget i Kina: Oklart. Landet rapporterar inte fall likt övriga. Peking har dock haft ett par utbrott den senaste tiden.

Smittostatistiken är hämtad från Worldometers.info per 26 oktober.