Tennis

”Väcktes av fem män i rånarluvor”

Stjärnan berättar om skräcknatten

Av: 

Andreas Käck

Anna Tjakvetadze.
Anna Tjakvetadze.

SPORTBLADET

Sju år har gått sedan Anna Tjakvetadze, 33, avslutade karriären.

Nu bryter hon tystnaden om skräcknatten som förändrade allt.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger den ryska tennisstjärnan.

Säsongen 2007 stod Anna Tjakvetadze på toppen av karriären. Hon hade gått till semifinal i US Open och klättrat till sin högsta rankning någonsin – femma i världen.

Men natten till den 17 december förändrades allt.

Tjakvetadze var hemma i sitt föräldrahem i utkanterna av Moskva när fem tungt beväpnade män i rånarluvor bröt sig in i huset och gav sig på hennes mor och far.

– Vi hade precis kommit hem från en uppvisningsturnering i Belgien. Vi var utmattade och ville sova. Klockan tre på natten väcktes jag av att fem män tog sig in i huset. Jag låg i sängen och fattade inte vad som pågick. De hade rånarluvor på sig, var mörkklädda och såg enorma ut. Jag hörde ett skrik från ett annat rum och insåg att det var från min pappa. Min omedelbara reaktion var att gripas av panik. Ärligt talat, jag trodde mina dagar var räknade. Det kändes som att livet skulle ta slut den natten, berättar Tjakvetadze i en artikel på den brasilianska sajten A Voz de Tênis.

”Visste vem jag var”

Skriket visade sig ha kommit efter att rånarna slagit hennes pappa i huvudet med en pistol.

– De här männen var tungt beväpnade med skjutvapen och knivar. Allt var väldigt otäckt. De visste vem jag var, de visste att jag precis hade vunnit en Rolex-klocka i den där uppvisningsturneringen i Belgien några dagar tidigare. Det här skedde inte av en slump, det var noggrant planerat, säger Tjakvetadze.

Hon försökte ta sig ut ur sitt sovrum.

– Men två starka män fick tag på mig och band fast mina händer med sladdar. De spände fast dem så hårt att jag tappade känseln i händerna i flera dagar. Rånarna hotade oss med kniv och slog mina föräldrar för att kunna tömma vårt säkerhetsskåp med värdesaker. De tog allt de kom över och lyckades rymma.

”Skulle aldrig bo där”

Tjakvetadze säger att hon har känt sig osäker i Moskva ända sedan den där natten för 13 år sedan. Hennes föräldrar bor kvar i huset, men själv känner hon ett starkt obehag varje gång hon kommer på besök. Och när hon tar med sin tvååriga dotter stannar hon i max ett par timmar.

– Jag ville att de skulle sälja huset, men mina föräldrar är så vana vid att bo där och nu har de skaffat mer säkerhetsutrustning, så det är inte längre rädda. Men själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att bo där, säger hon.

Ryskan spelade på WTA-touren i fem år till innan hon tvingades avsluta karriären på grund av skadeproblem. Såhär i efterhand tror hon att skräcknatten påverkade hennes fortsatta satsning rejält.

– Jag är glad över att jag över huvud taget kunde spela tennis igen. Jag trodde ju att jag skulle dö, så jag var glad bara över att kunna fortsätta, men min tennis blev aldrig vad den en gång var, säger Tjakvetadze.

”Någon nära inblandad”

Hon fortsätter:

– Det här var 13 år sedan och vi vet fortfarande inte om de här männen går fria. Såna här människor förtjänar att sitta bakom lås och bom. Vi misstänker att någon nära oss var involverad, för vi var mitt inne i att byta tak på garaget när det här inträffade och det var den vägen de kom in.

– Jag frågar ofta mig själv: Varför drabbade det här mig? Men vissa saker i livet kan man inte kontrollera. Och det kunde ju ha varit värre. Jag lever ju fortfarande, mina föräldrar lever, min bror lever. Och alla är friska, säger Anna Tjakvetadze.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Tennisstjärnan på väg tillbaka – siktar på Australian Open

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

WTA