Landslagschefens varning inför klättringen: ”Lurigt”

Av: Anna Rydén, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Mitt under sprinten lämnade Ebba Andersson stadion för att bekanta sig med Alpe Cermis.

Hon har pallen i sikte i slalombacken, men landslagschefen Anders Byström varnar för en utmaning.

– Det är lite lurigt att coacha imorgon för vi måste veta hur långt före hon är och måste vara, säger han.

Sprinten pågick fortfarande när Ebba Andersson i sällskap med Moa Lundgren tog skidorna under armen, lämnade stadion för att bege sig mot söndagens utmaning.

Alpe Cermis, backen, som avslutar Tour de Ski ligger och väntar på dem.

1 av 2 | Foto: Petra Thorén
Ebba Andersson vandrar iväg mot Alpe Cermis.

Både Ebba Andersson och Moa Lundgren missade den i fjol och har nu sneglat på backen från hotellfönstret i flera dagar.

– Jag har bara sett den på tv och från hotellet. Jag var förbi häromdagen för att se vad den gick, men då var den inte preparerad.

– Jag vet inte riktigt vad som väntar så jag har inga speciella förväntningar mer än att jag hoppas att jag ska kunna nyttja mina främsta egenskaper, säger Ebba Andersson.

Tredjeplatsen i sikte

Sveriges främsta hopp, efter Frida Karlssons avhopp, ligger på en sjätteplats totalt sett. Hon är hela två minuter och tio sekunder efter ledaren Jessie Diggins men har bara 21 sekunder upp till finskan Krista Pärmäkoski på tredje plats.

– Såklart går jag för segern. Chans finns det alltid när man ställer sig på startlinjen. Jag tror att det är svårt att skapa några avstånd under inledningen av loppet. Mycket handlar nog om att följa med och sen ha en bra strategi när man går in i backen, säger Ebba Andersson.

Det finns dock en utmaning. Sedan ifjol avgörs den sista etappen i en masstart. Det är svårt för aktiva och ledare att hålla ordning på den totala ställningen.

Det påpekar Anders Byström, landslagschef.

– Vi får väl ha lite tidskoll i backen men det är det som är lite lurigt att coacha imorgon för vi måste veta hur långt före hon är och måste vara. Det är lite synd att det är en masstart i stället för en jaktstart. Det hade varit spännande att se det i jaktform där hon hade sett Diggins och Stupak högre upp i backen, säger han och fortsätter:

”Sett fram emot det”

– Är hon i så bra form som det verkar nu så ska hon ha goda chanser att klättra bra där sen vet vi att det är lätt att hänga i rygg och det är framförallt Diggins väldigt bra på. Det blir väl säkert Ebba som kommer göra jobbet uppför så får vi se om folk hänger på eller om de får ge sig tidigt och då kan det bli riktigt spännande.

Ebba Andersson själv ser spänt fram emot söndagens höjdpunkt.

– Jag vet inte alls hur jag presterar i en sådan backe. Det närmaste är Dundret i Gällivare. Det är en kortare backe men den är nog brantare. De gångerna har det gått bra, men det är svårt att jämföra. Jag har sett fram emot det ända sedan jag missade den förra året, säger hon.

Ebba Andersson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Ebba Andersson.
Publicerad:

LÄS VIDARE