Norrköping Dolphins

Norrköping Dolphins om märkliga bilderna

”Kan inte sätta bord i hela arenan”

Av: 

Felix Tornberg

Foto: SVT.SE/SPORT

SPORTBLADET

På arenorna tillåts inga publiksiffror större än åtta – förutom i de anslutande restaurangerna och logerna.

Norrköping Dolphins har blivit kreativt i sitt sätt att ta sig an det hela.

– Vi har inte byggt ut. Vi har flyttat runt, säger klubbdirektör David Bergström.

Det har blivit stora snackisar förr. Först under ishockeysäsongen där lag som Växjö, Rögle och Björklöven haft supporterskaror i sina restauranger, medan läktarna gapat i stort sett tomma.

Sedan fotbollssäsongen dragit igång har det rullat på. Under bland annat Djurgårdens och Hammarbys matcher har ett hundratal personer hörts heja på sina lag från loger, medan åtta tappra själar bidragit med glada tillrop från läktarplats.

Detta är i dag tillåtet i enlighet med pandemilagen. Så länge man har serveringstillstånd och avstånd. Därför är det inte konstigt att basketlaget Norrköping Dolphins också omfamnat greppet.

– Vi följer samtliga restriktioner, och tar läget på största möjliga allvar. Vi har haft brandmyndigheten här och kollat på skisser, samt fått okej från Smittskydd Östergötland. Vi har vakter som förhindrar köbildning, samt är varsamma med att göra reklam för våra restaurangplatser i samband med matchdagar. Totalt kan vi ta in 200 restauranggäster, säger Dolphins klubbdirektör David Bergström.

”Inte ändrat i kapacitet”

Men medan Växjös och Rögles arenor i vanliga fall har en publikkapacitet på över 5 000 åskådare, och Tele2 tar 30 000 i runda slängar, tar Stadium Arena i Norrköping cirka 3 000 i publik.

När Dolphins då valt att flytta om i sin arena för att få plats med restaurangbesökare och tillhörande avstånd ser det hela en aning märkligt ut. Vid första anblick ser det nämligen ut som att en hel läktarsida nu förvandlats till en restaurang.

– Det stämmer faktiskt inte. Vi har fortfarande delar som restaurangbesökare inte får vistas på. Vi har flyttat ut och flyttat om bordsplaceringarna. Vi har inte ändrat i kapacitet eller liknande. Eftersom vi inte har folk på läktarna kan vi göra så, säger Bergström.

Har ni fått ett konkret maxantal gällande restaurangbesökare från myndigheter?

– Nej, bara att man ska följa restriktionerna och att det ska finnas avstånd mellan borden. Det har vi fått okej på. Det är klart att vi inte kan gå utanför restaurangens inhägnad. Man kan liksom inte sätta bord i hela arenan. Det funkar inte. Absolut inte. Det har med tillstånd att göra.

Bortasupportrar på plats: ”Lika stor rätt”

För att ytterligare avskärma restaurangbesökare från varandra har plexiglas satts upp mellan raderna. Trots plastskydden når effekten av det hela fram till spelarna, enligt Bergström.

– Det tror jag när folk klappar och jublar när någon gör poäng. Senast mot Nässjö var det också ett 30-tal bortasupportrar här. Det har de lika stor rätt till. Allt sammantaget med de åtta på läktaren blir det en ganska okej stämning, säger Daniel Bergström.

Dolphins är en seger från SM-final. Denna kan tas på tisdag, men då på bortaplan i Nässjö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrköping Dolphins

Svenska Basketbollförbundet

Basket